U trendu

Proglasiti 5. avgust za Dan žalosti

Organizacioni odbor za obeležavanje 5. avgusta, Dana sećanja na stradanje i progon Srba, pokrenuo je na današnjoj sednici inicijativu da se taj datum proglasi danom žalosti u znak sećanja na „tragično stradanje srpskog naroda tokom akcije Oluja“.

Tog dana će se, u isto vreme, oglasiti zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve i sirene sa signalom za prestanak opasnosti, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na sednici Odbora razgovaralo se o organizaciji samog događaja i usvojen je predlog Programa obeležavanja 5. avgusta – Dana sećanja na stradanje i progon Srba.

4. avgusta 1995. godine počela je akcija hrvatske vojske pod nazivom „Oluja“, tokom koje je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 proterano sa svojih ognjišta.

Akcija „Oluja“ predstavlja najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vreme nije proteran tako veliki broj ljudi, navodi se u saopštenju.

Sednicom Odbora je predsedavao ministar za rad Aleksandar Vulin, a prisustvovali su ministar pravde Nikola Selaković, ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.