U trendu

Prvi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila u Srbiji

U Srbiji je prvi put ove godine prijavljen i laboratorijski potvrđen slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila, naveo je u svom izveštaju Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Kako je navedeno na sajtu Instituta Batut, infekcija virusom je potvrđena kod muškarca starog 56 godina sa teritorije Južnobanatskog okruga koji se nalazi na bolničkom lečenju.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se registruje tokom avgusta i septembra.

Kako navodi Batut, većina osoba inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Kod malog procenta zaraženih osoba simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa (kod 0,2% obolelih mlađih od 65 godina, i kod 2% pacijenata preko 65 godina života), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

U Batutu su posavetovali građane da koriste sredstva protiv ujeda komaraca, da nose odeću koja pokriva noge u ruke, kao i da izbegavaju boravak na otvorenom kada je najintezivnija aktivnost komoraca – u sumrak i zoru.

Infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je u Srbiji registrovana u julu 2012. godine. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.