U trendu

Razbijena ploča ubijenim srpskim žeteocima u Starom Gracku

Spomen ploču ubijenim srpskim žeteocima u Starom Gracku noćas su razbili nepoznati počinioci i na zidu napisali „Osveta“ na albanskom jeziku, izjavio je ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.

Jevtić je agenciji Beta kazao da policija istražuje slučaj i da će on tokom dana obići Staro Gracko.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine ubijeno je 14 Srba, a najmladja žrtva imala je 17 godina.

Ove godine dva dana pre godišnjice cveće na spomen ploču položio je predsednik Kosova Hašim Tači koji je kazao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska medjunarodne misije u pokrajinu.

Porodice ubijenih još čekaju da zločinci budu nadjeni i kažnjeni što je jedan od razloga što su i pored dvočasnovnog ubedjivanja Tačijevog savetnika, odbili da se za godišnjicu sastanu s njim.

Rodjaci ubijenih kažu da im je Tači polaganjem cveća na spomen ploču „sipao so na žive rane“ i „nasmejao se u lice“ i njima, i svima koji istražuju zločine nad Srbima.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Medju zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar