U trendu

Šarić: Neka dokažu da sam kriv

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo ponovljeno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U kratkom izjašnjenju o krivici Šarić je rekao da mu optužnica deluje kao „lepo napisana pričica“, ali da ne razume za šta ga tužilac konkretno tereti.

„Već sedam godina svašta govore o meni, zato sada više neću da pričam da nisam kriv, nego kažem „neka mi dokažu“, rekao je prvooptuženi.

Krivicu su negirali ostali optuženi, kao i Darko Tošić koji je nedavno izručen iz Holandije i prvi ptut se pojavio na suđenju, dok je na nakon prvog suđenja bio osuđen u odsustvu.

Na novom suđenju optuženi će imati priliku da ponovo iznose svoju odbranu ako to žele, ponovo će se saslušavati svedoci saradnici i drugi svedoci, preslušavaće se prisluškivani razgovori i izvoditi drugi dokazi.

Osim Šarića, suđenje se ponovlja i prema Goranu Sokoviću koji je u bekstvu, Željku Vujanoviću, Rodoljubu Raduloviću koji je takođe u bekstvu, zatim Nenadu Novakoviću, Bošku Nediću, Marku Pandrcu koji je u bekstvu Nikoli Dimitrijeviću, Živku Sidinskom, Bobanu Stojilkoviću, Marku Daboviću i Borislavu Tunjiću.

Ponovo će se suditi i odbeglim Nebojši Sretenoviću, Marku Račiću i Vladimiru Račiću, Petru Obradoviću i Milovanu Milovcu, kao i svedocima saradnicima Drašku Vukoviću, Radanu Adamoviću i Nebojši Joksoviću.

Prvostepenom presudom, koja je ukinuta, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne.

Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mašić su pravosnažno oslobođeni optužbi u tom procesu, jer je Apelacioni sud u odnosu na njiih potvrdio prvostepenu presudu, dok je devetoro optuženih za pripadništvo Šarićevoj grupi ranije osuđeno na osnovu sporazuma o priznanju krivice i trajno im je oduzeta sporna imovina.

Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru. Pre toga je od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu.

Proces se vodi po šest spojenih optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, iorganizovali prebacivasnje kakaina iz država latinske Amerike u luke Zapadne Evrope.

Kada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, hapšenje prvih pripadnika ove grupe dogodilo se u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji „Balkanski ratnik“.

Apelacioni sud je ranije saopštio da su ključni razlozi za ukidanje prvostepene presude Darku Šariću i ostalima to što nisu dati jasni razlozi povodom pravnog pitanja vezano za mogućnost primene instituta produženog krivičnog dela kod neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Pored toga, razlog je i nedovoljna obrazloženost konkretizacije radnji okrivljenih ponaosob, kao i korišćenje presude na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar