U trendu

Saslušani prvi svedoci na sudjenju Magičnom Ćiri

U Osnovnom sudu u Nišu danas su, nakon tri odložena ročišta, saslušani prvi svedoci u sudskom sporu koji se vodi protiv književnika Zorana Ćirića, poznatijeg kao Magični Ćira.

Osnovno javno tužilaštvo tereti Zorana Ćirića da je 5. decembra 2013. godine slanjem pretećih SMS poruka ugrozio sigurnost gradonačelnika Niša Zorana Perišića.

Ćirić je SMS poruke sa pretnjama Perišiću poslao na telefone niških političara Dragana Čorbića (SNS), Mileta Ilića (SPS), Igora Novakovića (SPS) i Branislava Jovanovića (URS).

U tim porukama Ćirić je poručio Perišiću da će biti „živ javno raskomadan“, „da će mu deca biti mrtva, a seme zatrto“.

Magični Ćira se na današnjem ročištu branio ćutanjem, a pročitana je njegova izjava koju je tužilaštvu dao u istrazi.

On je u izjavi naveo da nikome nije pretio, već da je reč o „umetničkom performansu zatvorenog tipa po metodu Marsela Dišana „sa ciljem da proveri kako političari reaguju u vanrednim situacijama, kako bi to iskoristio za pisanjem političkog trilera“.
 
Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je na ročištu kazao da ne smatra poruke umetničkim performansom, već brutalnim atakom na njega i njegovu porodicu.
 
„Poruka me je šokirala i nemam odgovor zbog čega je napisana. Takvu pretnju nisam zaslužio. Poznajem Ćiru dugo, 11 meseci pre toga uručio sam mu nagradu ’11. januar’, ručali smo zajedno nakon toga“, kazao je Perišić.
 
Dodao je da se nije plašio za svoju bezbednost već bezbednost svoje dece.
 
Perišić je rekao da to što je Ćirić uradio ne može da prodje nekažnjeno, ali da će on odšetu, ukoliko je dobije, uplatiti u humanitarne svrhe.

Svedoci na sudjenju – Dragan Čorbić, Igor Novaković i Mile Ilić, potvrdili su da su u decembru 2013. godine dobili poruke čiji je autor Ćirić, a koje su prosledili Perišiću.

Dragan Čorbić rekao je da ne želi da brani ni jednu ni drugu stranu, ali da je činjenica da je Ćirić dobar čovek sklon slobodnijem izražavanju.

Igor Novaković zatražio je da se sudjenje obustavi „jer je sramota za sve učesnike i grad Niš“.
 
On je kazao da misli da se radi o neporazumu i šali priredjenoj svima njima.

Sudjenje Magičnom Ćiri biće nastavljeno 14. marta saslušanjem svedoka Branislava Jovanovića i policijskih inspektora angažovanih u istrazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar