U trendu

Skrnavljenje spomen ploča je čin vandala

Gradski menadžer Goran Vesić osudio je danas skrnavljanje i uklanjanje spomen-ploča piscima Slobodanu Seleniću i Antoniju Isakovića i slikaru Mići Popoviću sa zida zgrade na Studentskom trgu u kojoj su živeli i poručio da će grad Beograd narednih nedelja razgovarati sa nadležnima o njihovoj obnovi.
„Spomen-ploče Slobodanu Seleniću, Antoniju Isakoviću i Mići Popoviću predstavljale su ne samo sećanje na ove velikane srpske kulture već i zahvalnost našeg naroda za sve što su učinili za naše društvo. Uklanjanje spomen ploča je vandalski čin koji zaslužuje osudu i prezir našeg društva“, naveo je Vesić.

Kako je juče javila agencija Beta, na mestu gde su spomen-ploče bile postavljene ostale su rupe od šrafova i male mesingane table sa natpisom na engleskom jeziku, na kojem piše kome su ploče posvećene. Jedan od stanara rekao je da pretpostavlja da su spomen-ploče nestale u noći izmedju srede i četvrtka.

Vesić je naveo da će grad Beograd narednih nedelja zajedno sa Ministarstvom kulture, Studijom B i Večernjim novostima razgovarati kako da se obnove spomen-ploče Isakoviću, Seleniću i Popoviću.

„Sve ove institucije su učestvovali u postavljanju ovih spomen-ploča i obnovićemo ih zajedno i ponovo postaviti. Kao što ćemo do kraja septembra ponovo postaviti bistu devojčici Milici Rakić na Tašmajdanu“, rekao je Goran Vesić.

On je ukazao da su spomenici kulture u Beogradu često na meti huligana i podsetio da je prošle nedelje oskrnavljeno spomen-obeležje u Jajincima na mestu gde je u vreme nacističke okupacije Srbije streljano 80 hiljada rodoljuba, kao i da su pre četiri godine, kradljivici ukrali nekoliko komada kitnjastih figura od bronze na pijedestalu kneza Mihaila Obrenovića na Trgu Republike, uništili spomenik Nikoli Tesli u Bulevaru kralja Aleksandra i odneli skulpturu dečaka sa Čukur česme.“Pojedini spomenici mogu, naravno, kada je to moguće, da budu bolje osvetljeni tamo gde to nije sada slučaj, a ponegde da budu pokriveni kamerama. To je zaštita od huligana. Ipak, nikakva zaštita ne može da zameni obrazovanje i vaspitanje ljudi, poštovanje prema našoj istoriji i kulturi, kao i velikim ljudima koji su dali doprinos razvoju srpskog društva i istorije. Kao i osudu i prezir prema ljudima koji skrnave spomenike“, rekao  Vesić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar