U trendu

Srbija povukla poternicu za Lukom Bojovićem

Srbija više ne traži izručenje Luke Bojovića iz Španije, pošto je povučena poternica koja je za njim bila raspisana nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava, i jer je kaznu od 15 meseci zatvora izdržao u ekstradicionom pritvoru u Španiji.

Nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude sud je Bojoviću ukinuo pritvor i izdao naređenje za povlačenje poternice, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić.

Bojović je „slobodan čovek“ u Srbiji, mada u španskom zatvoru služi kaznu od 18 godina zatvora na koju je prošle godine pravosnažno osuđen u Madridu.

Naime, za Bojovićem je 2010. godine raspisana poternica kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine kada su ubijeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Nakon suđenja u odsustvu Bojović je najpre zbog nedostatka dokaza u Specijalnom sudu u Beogradu oslobođen svih pomenutih optužbi, a tu presudu je zimus potvrdio i Apelacioni sud, posle čega je povučena poternica marta ove godine.

Bojović je u toku bekstva, 9. februara 2012. godine uhapšen u Valensiji, a pored pomenutih krivičnih dela, Srbija je tražila njegovo izručenje i jer nije izdržao kaznu od ukupno 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte na koju je u Okružnom sudu u Beogradu prvostepeno osuđen 2008. godine, a pravosnažno 2011. godine.

Bojoviću je zapravo bilo ostalo da odsluži svega sedam meseci zatvora od ukupne kazne, jer je u Okružnom zatvoru u Beogradu bio u pritovru osam meseci pre izricanja presude 2008. godine.

Tih sedam meseci uračunato mu je u ekstradicioni pritvor u kojem je bio u Španiji, što znači da je Bojović praktično „slobodan čovek“ u Srbiji.

On je međutim u Madridu prošle godine pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog držanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata i zato što je bio član kriminalne grupe koju tamošnji mediji nazivaju „Arkanovi tigrovi“.

Bez obzira na Bojovića, Srbija i dalje traži izručenje Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića koji su sa Bojovićem uhapšeni u Valensiji po našim poternicama, ali zbog krivičnog postupka vođenog u Španiji nisu još izručeni Srbiji.

Izručenje Bojovića, Milisavljevića i Petrića je odobreno još 2013. godine, ali je odloženo do okončanja postupka protiv njih u Španiji.

Iako su prošle godine pravosnažno osuđeni u toj zemlji nisu još izručeni Srbiji.

Bojović je u Srbiji bio uhapšen 22. septembra 2007. zbog, kako je tada saopštila policija, sumnje da je skrivao odbegle pripadnike „zemunskog klana“, međutim, kako za to nije bilo dokaza, optužen je i pravosnažno osuđen, samo za nezakonito posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenta na 15 meseci zatvora.

Mediji u Srbiji pominju Bojovića kao jednog od većih „bosova“ na Balkanu, Španci kao „Arkanovog tigra“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar