U trendu

Stefanović: Nasilnici neće biti pomilovani

Ministar policije Nebojša Stefanović je poručio je danas da će država insistirati na doslednoj primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i dodao da neka niko ne pomisli da će biti pomilovan, a sprovodio je nasilje nad članovima porodice.

Stefanović je na konferenciji „Isključi nasilje“ u Palati Srbija rekao da je taj zakon samo početak, a da će „kraj biti kada ljudi shvate da nema opravdanja i da niko neće da vas pomiluje ako zlostavljate nekog, tučete ili maltretirane, ili sprovodite nasilje nad članovima porodice“.

„Niko nije imun i ne moze da očekuje da se neko drugi seti i da će se problem rešiti sam od sebe“, rekao je Stefanović i poručio:

„Spremni smo da se uvhatimo u koštac sa ovim zlom“.

On je izneo podatke da je u poslednjih šest godina policija podnela više od 28.000 krivičnih pruijava zbog nasilja u porodici i da je evidentirano gotovo 30.000 žrtava od kojih su većna žena.

Samo u poslednje četiri godine ubijene su 262 osoba, od toga 172 žene, naveo je ministar.

On je rekao da je država u prethodne dve godine donekle uspela da se odupre nasilju i poveća poverenje žrtava u institucije.

Ovaj zakon će, kako je rekao, omogućiti da se izrekne hitna mera udaljenja iz stana, prekid komunikacije sa žrtvom…, ali će policija morati oprezno da radi, što ne znači da neće biti odlučna i oštra i da neće zaštiti žrtvu.

Kako je rekao, ovo nije stvar jedne institucije već celog društva kako bi se efikasno zaštitila žrtva.

Stefanović je precizirao da je još ranije formirano posebno odeljenje pri UKP koje se bavi ovim problemom, da je više od 2.000 policajaca prošlo obuku i da će se edukacija nastaviti.

„Hoćemo da ogroman broj policijskih službenika bude obučen, da donose pravičnu odluku i zašti svaku žrtvu“ rekao je Stefanović.

On je apelovao na sve da se uključe u rešavanje ovog problema ističući da se bez uključivanja svih sfera društva ne može očekivati napredak.

„Država je usvajanjem Zakona poslala jasnu poruku da nasilje neće tolerisati“ podvukao je Stefanović koji je dodao i da svi članovi porodice, komšije, prijatelji…moraju biti svesni potrebe da se uključe u borbu protiv nasilja u porodici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.