U trendu

Stefanović: Uhapšeno 2.000 krijumčara

U Srbiji je tokom ove godine registrovano oko 110.000 migranata, a uhapšeno je više od 2.000 krijumčara, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, tokom zajedničke sednice vlada Srbije i Madjarske u Nišu.

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a Stefanović je istakao da Srbija ulaže velike napore kako bi pojačano kontrolisala granice i sprečila krijumčarenje ljudima.

Stefanović je naveo da je od počeka migrantske krize, prošlog leta, kroz Srbiju prošlo više od 900.000 ljudi.

„Migratorna kretanja na zapadnobalkanskoj ruti nisu zaustavljena i pored svih normativnih, institucionalnih i bezbednosnih mera koje su preduzele države na ovoj trasi kretanja, kako bi suzbili iregularne migracije i povećano krijumčarenje ljudi. Ovo je jedan od najsloženijih problema sa kojim se suočava Evropa, koji zahteva angažovanje svih medjunarodnih činilaca i iznalaženje sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja do koga nažalost još nismo došli“, rekao je ministar.

On je dodao da Srbija preduzima pojačane bezbednosne mere, a formirani su i stalnih kontrolno-bezbednosni punktovi na najvažnijim ulaznim tačkama u zemlju.

„Adekvatne mere se preduzimaju i na granici prema Madjarskoj kako bi se sprečio nedozvoljen izlazak migranata iz naše zemlje i krijumčarenja ljudi i u toku ove godine sprečen je prelazak oko 1.250 migranata“, precizirao je Stefanović.

Ministar je najavio i skoro usvajanje novog Zakona o azilu i privremenoj zaštiti, kao i Strategije za iregularne migracije.

„Otežavajuću okolnost predstavlja i činjenica da se rute iregularnih migranata koriste, nažalost, i kao rute kojima članovi pojedinih terorističkih organizacija pokušavaju da na nezakonit način dođu do zemalja Zapadne Evrope. Serija terorističkih napada jasno je ukazala na neophodnost koordiniranog delovanja i brže razmene informacija“, upozorio je Stefanović.

On je ocenio i da su Srbija i Madjarska uspostavile vrlo dobru saradnju tokom migracione krize i da je to odličan primer kako se ujedinjenim snagama radi na rešavanju zajedničkog problema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.