U trendu

Stefanović: Želimo da kriminalci budu u mraku

Ministar policije Nebojša Stefanović je izjavio danas da je u slučaju pronađenog oružja u Jajincima identifikovano dosta činjenica koje ukazuju ko bi mogli biti isvršioci, te da će više detalja o tome biti poznato kada nadležni budu imali dovoljno dokaza. Cilj je otkriti nalogodavce, rekao je ministar.

„Želmo da kriminalci budu u mraku i ne znaju šta policija zna i zato smo korak ispred njih“, rekao je Stefanović novinarima u Hajatu. On je ponovio da će javnost biti upoznata sa tim slučajem kada specijalni tužilac bude rekao da ima dovoljno dokaza za nastavak procesa odnosno da se uđe u sledeću fazu.

Kako kaže u istrazi su povezana neka lica sa tim prostorim i vremenom kada je pronađeno vozilo sa oružijem u blizini porodične kuće premojera u Jajincima, ali da je cilj da se otkriju nalogodavci, a ne izvršitelji. On je dodao da je pogrešno citiran u medijima, precizirajući da „tim grupama nije problem da izdvoje 10 miliona evra za atentat“.

Stefanović je dodao da su nadležni organi identifikovali dosta činjenica, koje ukazuju ko bi mogli biti izvršioci.

„Da vidimo ko su nalogodavci, to se dogodilo zato što je neko hteo da se to dogodi“, naglasio je Stefanović.

Na pitanje da prokomentariše hapšenje državljanina BiH Jovana Jošila, zbog sumnje da bi mogao imati veze sa oružjem pronađenim u garaži na Novom Beogradu, Stefanović je rekao da bi voelo da MUP Srbije ima „bližu i ozbiljniju“ saradnju pogotovo kada je reč o teškim krivičnim delima.

Taj slučaj, dodao je, srpska policija povezuje sa oružjem pronađenim u Jajincima.

„Očekujemo i rezultate u istrazi u pokušaju atentata na Aleksandra Vučića u Srebrenici i očekujemo da vidimo ko su ljudi koje su pravosudni organi BiH priveli. Da vidimo ko su ljudi, iako su bili jasno identifikovani na snimcima, da li se protiv njih vodi ili ne bilo kakva istraga“, rekao je ministar novinarima.

Videćemo, kazao je, kakav će biti sudski epilog toga i da li postoji ozbiljna namera da se na taj slučaj stavi tačka.

Stefanović je dodao da kao ministar unutrašnjih poslova ne voli da komentariše odluke sudova, ali da Srbija očekuje da se upravo na njima pokaže sva ozbiljnost države.

„Važno nam je da se ako govorimo o borbi protiv organizovanog kriminala pošalje jasna slika. Siguran sam da će naši bezbednosni organi i naše pravosuđe uvek brzo i efikasno regovati“, naglasio je ministar.

On je rekao da Srbija želi da se pokaže kao dobar komšija i kao neko ko zajedničke akcije sprovodi do kraja.

„Uveren sam da to želi i BiH, naravno na organima BiH je da to pokažu u praksi.

MUP Srpske predao je Jošila Sudu BiH, ali je on nakon saslušanja pušten, uz određene zabrane, s obzirom na to da je odavno poznat pliciji, a ranije je i osuđivan. Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač izjavio je da je Jošilo uhapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije. Jošilo je BiH javnosti poznat po pucnjavama, iznudama i trgovini narkoticima.

Oslobođen je optužbe za ubistvo Nedeljka Ćuluma u vatrenom obračunu 2010. godine sa grupom Slaviše Ćuluma, na benzinskoj pumpi u Banjaluci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar