U trendu

Tužilaštvo: Zastareo postupak protiv Bogoljuba Karića

Viši sud u Beogradu obustavio je još u februaru ove godine krivični postupak protiv Bogoljuba Karića, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja u postupku u kojem je bio optužen za zloupotrebu položaja odgovornog lica, potvrđeno je u Višem tužilaštvu koje je podiglo optužnicu protiv njega.

Protiv ostalih optuženih u tom slučaju postupak se nastavlja, dok se protiv Karića i dalje vodi postupak pred Specijalnim sudom zbog kojeg je 2006. raspisana potrernica za njim.

U obustavljenom postupku protiv njega nije bila raspisana poternica.

Rešenje o zastari krivičnog gonjenja stiglo je tužilaštvu u februaru ove godine, precizirali su u tužilaštvu.

Zastarelost krivičnog gonjenja protiv Karića u postupku pred Višim sudom nastupila je zbog proteka 10 godina od pokretanja krivičnog gonjenja, odnosno dvostruko vreme od zaprećene kazne od pet godina zatvora za krivično delo koje se Kariću stavljalo na teret.

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je 17. septembra 2010. optužnicu protiv Bogoljuba Karića i ostalih, koja još nije stupila na snagu.

On je nestao iz Srbije 2006. godine.

Bogoljub Karić je pre pokretanja krivičnog postupka bio vlasnik BK Televizije, kao i banke „Braća Karić“, „Astra Simit“ i drugih kompanija.

Teretio se da je sa saradnicima sa računa „Mobtela“ prebacio više od 60 miliona evra na preduzeća „BK grupa“ i privatne račune tako što su kontrolisali Upravni odbor „Mobtela“.

Osim Karića, optužnicom iz 2010. obuhvaćeni i Sreten Karić kao i još 13 okrivljenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.