U trendu

Velika akcija policije: Razbijen narko-kartel, uhapšeno 30 osoba

U zajedničkoj akciji srpske i nemačke policije razbijen je međunarodni narko kartel, saopštio je danas ministar policije Nebojša Stefanović.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da je tim hapšenjem zadat veliki udarac narkokartelima, jer je zaplenjeno 303 kilograma kokaina, 96 kilograma kanabisa, 106 kilograma hašiša, i sedam laboratirija za kanabis u Srbiji i Nemačkoj.

Vrednost tih narkotika na uličnom trÅŸiÅ¡tu procenjuje se na oko 20 miliona evra, a tokom akcije zaplenjena je i veća suma novca i oruÅŸja“, rekao je Stefanović.

Vođa navijača jednog od fudbalskih klubova iz Beograda J.J. (33) i još 29 osoba je uhapšeno, dok se za tri osobe traga u velikoj akciji nemačke i srpske policije u borbi protiv proizvodnje i trgovine narkoticima.

Kako je Stefanović rekao danas su u Beogradu uhapšeni J.J., kao i M.P. (24), D.S. (32) i J.V. (40), dok je raspisana potraga za R.D. (23) iz Beograda.

Oni se terete da su se bavili organizacijom i prometom narkotika.

„UhapÅ¡ena su i dva kurira ove grupe koji su nosili dva kilograma kokaina, pet kilograma ekstazija i četiri kilograma amfetamina“, rekao je Stefanović.

On je istakao da je istraga trajala 13 meseci i da je akcija hapšenja odličan primer prekogranične saradnje unutar Evrope i u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala i korupcije.

„Srbija će nastaviti da intezivno sarađuje sa Nemačkom u svim slučjevima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Stefanović i poručio da je borba protiv organizoavanog kriminala i korupcije prioritet srpske policije.

Formiraćemo multidisciplinarne timove

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će Vlada formirati posebne, multidisciplinarne timove, koji će se fokusirati na ostvarivanje prioritetnih ciljeva vlade, ali da tek treba da se odluči na koji način će biti organizovani.

Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da su ministarstva međusobno sarađivala i u prethodnom periodu, kako u oblastima ljudskih prava, tako i kada je reč o bezbednosti, borbi protiv korupcije i kriminala.

Ministar nije mogao da kaÅŸe koju će formu imati timovu, poÅ¡to je to na vladi da definiÅ¡e, ali je istakao da će to biti saradnja viÅ¡e ministarstava, odnosno multidisciplinarni timovi koji se neće baviti isključivo jednom oblašću.

“Zavisiće od premijera na koji način će ÅŸeleti da organizuje te timove, koji će joÅ¡ čvršće ispunjavati program vlade”, rekao je Stefanović.

On je dodao da u narednom periodu očekuje intezivniju saradnju i sa onim ministarstvima koja nisu bila direktno u vezi sa borbom protiv korupcije i kriminala, ili za obaveštajni rad koji je u vezi sa zaštitom teritorije Srbije.

To su dobre stvari kojima moÅŸemo da pomognemo promenom zakonodavstva, ali i konkretnim akcijama koje radimo, ne samo u saradnji sa ministarstvima, već i sa drugim institucijama u Srbiji”, rekao je Stefanović.

Uhapšene 123 osobe za različita krivična dela

U 18 gradova Srbije danas je uhapšeno 123 osoba, a potraga je raspisana za još osam osoba, koji se sumnjiče za izvršenje krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i opšteg kriminala, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Stefanović je, na konferenciji za medije u Palati Srbija, rekao da je se osumnjičeni terete za pokuÅ¡aj ubistva, proizvodnju i krijumčarenje narkotika, krijumčarenje ljudi, silovanje, ugroÅŸavanje sigurnosti, teÅ¡ku krađu, neovlašćeno drÅŸanje oruÅŸja i ostala krivična dela.

Ministar je precizirao da je u današnjim akcijama policije zaplenjeno je 176 kilograma marihuane, oko 450 stabljika te biljke, više stotina tableta, tri pištolja, jedna autmatska puška, više komada municije i veća suma novca.

Kao karakteristične slučajeve Stefanović je naveo hapšenje 11 osoba, i raspisivanje potrage za još dve, zbog sumnje da su iz Rudarskog basena Kolubara ukrali oko 89.000 litara evrodizela, čime su napravili štetu tom preduzeću veću od 11,5 miliona dinara.

„Ova grupa je kriminalne aktivnosti sprovodila u 2015. i 2016. a svi, osim jednog, zaposleni su u RB Kolubara“, rekao je Stefanović.

On je dodao da je danas u Šapcu priveden i G.S. (24) zbog sumnje da je silovao 14-godišnje dete, kao i D.G. iz Bogatića koji se tereti da je jednog 16-godišnjeg maloletnika zaključao u svoju kuću, a zatim ga seksualno i radno eksploatisao.

„D.G. je uz primenu sile i pretnje podvodio po lokalnim kafanama i naplaćivao seksualne usluge“, rekao je Stefanović.

U istoj akciji, dodao je ministar policije, uhapšen je i V.N. iz Bogatića koji je istog maloletnika silovao na lokalnom groblju.

Uhapšen je i Ŝ.S. iz Beograda zbog sumnje da je učestvovao u obračunu navijačkih grupa u beogradskom naselju Ŝeleznik oko prevlasti na trşištu narkotika.

„Åœ.S. se sumnjiči da je tokom aprila ove godine pucao i ranio U.B, a tokom januara ove godine napao S.M i naneo mu ubodnu ranu noÅŸem čime smo rasvetlili ova dva krivična dela koja su se dogodila u Beogadu prethodnih meseci“, rekao je Stefanović.

U Kragujevcu su uhapšeni B.S. i N.Z. iz tog grada, dok se za još dve osobe intezivno traga, zbog sumnje da su pripremali likvidaciju braće N.K. i I.K. iz Kragujevca čime je, kako je rekao Stefanović, sprečeno izvršenje tog krivičnog dela.

Sektor unutraÅ¡nje kontrole policije priveo je devet pripadnika policije zbog sumnje da su zloupotrebili sluÅŸbeni poloÅŸaj tako Å¡to su u republički budÅŸet uplaćivali manje novca od predviđenih za registraciju putničkih i teretnih vozila.

„Na ovaj način su načinili Å¡tetu građanima Srbije od viÅ¡e od 1,7 miliona dinara“, rekao je Stefanović.

Nakon višemesečne istrage policija je privela i organizovanu kriminalnu grupu sa 15 članova koja je vršila prevare sa osiguranjem, čime je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od 15 miliona dinara.

Ta kriminalna grupa je uz pomoć falsifikovane poslovne dokumentacije registrovala nepostojeća ili havarisana vozila, rentirala druga koja su bila slična, montirali registarske tablice i nalepnice, a zatim ih kasko osiguravala.

„Nakon toga su ova vozila laÅŸno prijavljivali kao ukradena i traÅŸili odÅ¡tetu od osiguravajućih druÅ¡tava“, rekao je Stefanović.

U akciji „Armagedon“ uhapÅ¡ene su četiri osobe koje se sumnjiče da su zloupotrebljavale i iskorišćavale maloletnike na internetu, a zaplenjeni su harddiskovi sa pornografskim materijalom.

„Mi nastavljamo s radom. Policija će nastaviti joÅ¡ jaču i intezivniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zajedno sa nadleÅŸnim tuÅŸilaÅ¡tvima. Niko viÅ¡e ne zna kada će se akcije odigravati, niti moÅŸe da kaÅŸe da su znali da će se ove akcije desiti, kao Å¡to niko, osim policije i tuÅŸilaÅ¡tva ne zna kada će se desiti naredna akcija“, rekao je Stefanović.

On je zahvalio svim pripadnicima policije koji su svojim akcijama pokazali da kriminal neće biti tolerisan u Srbiji.

DanaÅ¡nja policijska akcija izvedena je u Beogradu, Pančevu, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Å apcu, Valjevu, Smederevu, Boru, Kragujevcu, Kraljevu, UÅŸicu, Čačku, Jagodini, Zaječaru, Pirotu, Leskovcu i Vranju.

Brzo rešiti napad na mlade srpske vaterpoliste 

Ministar unutraÅ¡njih poslova NebojÅ¡a Stefanović izjavio je danas da zaista ÅŸeli da veruje da će nakon izbora u Hrvatskoj biti stvoreni uslovi za početak pregovora Beograda i Zagreba o svim otvorenim pitanjima, koji, kako je rekao, za Srbiju nisu ni malo laki ni naivni.

Stefanović je novnarima u Palati Srbija rekao da nije siguran da je izborna tenzija bila uzrok svega Å¡to se u poslednje vreme deÅ¡avalo u Hrvatskoj u odnosu na Srbiju i poručio da će istraga o napadu na mlade vaterpoliste Partizana u Zagrebu pokazati koliko ta zemlja ima ÅŸelju da kaÅŸnjava napade na Srbe.

“Mi ÅŸelimo da verujemo da će početi da se stvaraju preduslovi za to, međutim nisam siguran da je samo izborna tenzija bila uzrok onoga Å¡to se deÅ¡avalo u Hrvatskoj”, rekao je Stefanović.

On je rekao da poseduje fotografiju o napadu na mlade vaterpoliste Partizana u Zagrebu na kojoj se vidi da su napadači bakljom opekli jedno dete i da ne stoje priče kako su napadači samo zastrašivali decu.

“Očekujem brzu reakciju hrvatske policije i zato neću viÅ¡e da komentariÅ¡em. Pustiću ih da nas oni uvere u dobre namere. To, na kraju krajeva, moÅŸe da bude dobar potez, da vidimo koliko će brzo da se reÅ¡i situacija i sa napadom na tu decu”, rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da, ukoliko se istraga u tom napadu brzo reši, to moşe da bude pokazatelj da ima şelje da se kaşnjavaju oni koji vrše takve etnički motivisane napade na Srbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar