U trendu

Uhapšeno dvoje zbog požara u Pančevu

Policija je danas uhapsila dve osobe zbog organizovanja nelegalnog staračkog doma u Pančevu,, u kojem su jutros, u požaru, tri osobe smrtno stradale, a 11 lica je povređeno.

Uhapšeni su S.S., izdavalac prostorija tog nelegalnog staračkog doma, i LJ.M., organizatorka doma.

Oboje bi mogli da odgovaraju, ako se utvrdi njihova odgovornost, za krivično delo pomaganja u izvršenju teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Požar je izbio jutros oko 04.50 sati, u Ulici Svetog Save broj 60 u Pančevu.

Trosoban stan u kojem je izbio požar je bio preuređen u apartman za negu starijih osoba, ali za sada nije poznato da li je vlasnik stana imao dozvolu za obavljanje te delatnosti i pretpostavlja se da je radio ilegalno.

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja zatvorilo je u protekle dve godine 46 ilegalnih domova, u okviru akcije pojačanog nadzora, odnosno zatvaranja ilegalnih domova za stare zbog loših, a i opasnih uslova za život.

Zatvoreni privatni starački domovi nisu posedovali elementarne uslove za život korisnika, odnosno lekara, zdravstvenu zaštitu 24 sata, socijalnog radnika i kontrolisan pristup lekovima.

Resorni ministar Aleksandar Vulin je u julu, kada je zatvoreno devet takvih objekata, apelovao na građane da clanove svojih porodica ne ostavljaju u ilegalnim domovima gde nemaju odgovarajuću zaštitu i gde nisu potpisali odgovarajuce ugovore.

„Ilegalni dom za stare nije samo rad na crno, ovde su ugroženi ljudski životi“ upozorio je tada Vulin.

Na sajtu Ministarstva inače može se naći spisak svih licenciranih objekata za smeštaj starih osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar