U trendu

Ulemek i Mijatović potvrdili navode optužnice

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić saopštio je danas kako smatra da svedočenja nekadašnjeg zamenika načelnika RDB Zorana Mijatovića i nakadašnjeg komandanta JSO Milorada Ulemeka potvrđuju optužnicu protiv optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Matić se u ime komisije i nezavisnosti rada suda takođe založio da nadležni organi ispitaju ko je pretio Ulemeku kako bi odustao od svoje izjave protiv optuženih.

Matić u pisanoj izjavi podseća da je Mijatović, koji je prošle sedmice svedočio na suđenju, rekao da 2001. godine kada je sprovođena jedna od prvih istraga ubistva, nisu utvrđeni drugi razlozi za nalaganje praćenja Ćuruvije nekoliko dana neprekidno pre ubistva, osim očigledne zloupotrebe pratećeg aparata za izvršenje njegovog ubistva.

Ulemek je potvrdio da mu je Radomir Marković rekao da su ubice Slavka Ćuruvije Miroslav Kurak i Ratko Romić, a ostao je i pri izjavi koju je u fazi istrage dao Tužilaštvu za organizovani kriminal, naveo je Matić.

On smatra da je Ulemek time posredno potvrdio da je krajem marta 1999. godine Radomir Marković tražio od njega da ubije Ćuruviju, a kasnije iz zatvora i da organizuje likvidaciju Kuraka.

Pored toga, Matić podseća da je Ulemek, koji je svedočio juče na suđenju, rekao je da je na osnovu sopstvenog iskustva siguran da su organizatori i izvršioci optuženi, kao i da mu je prećeno kako bi odustao od svoje izjave, što nije učinio.

“Nadamo se da će nadležni državni organi istražiti i pred lice pravde izvesti sve osobe koje su pretile i učestvovale u pretnjama svedoku i time izvršili krivično delo protiv pravosuđa”, naveo je predsednik Komisije.

Matić je dodao, da Komisija i on kao njen predsednik, uz podršku nezavisnosti rada Suda, izražavaju nadu da će svi pokušaji uticaja na svedoke biti primereno istraženi i sankcionisani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.