U trendu

Za paljenje ambasada uslovno od pet do 10 meseci zatvora

Viši sud u Beogradu osudio je danas devetoro optuženih za paljenje ambasada 2008. godine posle mitinga „Kosovo je Srbija“ na uslovne kazne zatvora od pet do 10 meseci, a dvoje oslobodio optužbe.

Na 10 meseci zatvora, uslovno tri godine, osuđeni su Dejan Vučković i Nikola Kosanović, dok su na osam meseci, uslovno dve godine, osuđeni Đorđe Tomin, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić i Marko Novitović.

Sud je na pola godine zatvora, takođe uz uslov od dve godine, osudio Filipa Backovića i Milana Tomasa, dok je Draženko Nikoliću osuđen na pet meseci zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja. Ostali su osuđeni zbog izazivanja opšte opasnosti.

Optužbi su oslobođeni Dušan Sedlar i Aleksandar Erceg.

U obrazloženju presude sudsko veće je ocenilo da Tužilaštvo nije obezbedilo dokaze da su optuženi učestvovali u paljenju nemačke i hrvatske ambasade, već samo za napad na ambasadu SAD ali ne i da su je oni zapalili.

Veće je navelo da je sud cenio olakšavajuće okolnosti jer je većina optuženih mlada i prethodno nisu bili gonjeni, kao i da ambasada SAD nije uputila imovinsko-pravni zahtev.

Advokat osuđenog Vučkovića, Dušan Mašić rekao je da je nezadovoljan presudom i da je u pitanju još jedna od političkih presuda.

„Ova presuda ne služi na čast srpskom pravosuđu. Doneta je uz pritisak američke ambasade, a ovi mladi momci osuđeni su bez ijednog dokaza“, rekao je Mašić i najavio žalbu.

On je dodao i da blage presude predstavljaju kompromis i pokazuju nesigurnost sudskog veća.

Tužilaštvo je optužene teretilo da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar. Navodi se i da je u prostorijama ambasade stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesni te mogućnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.