U trendu

5 osoba nabolo se na narkomanske igle

Pet osoba, od kojih je troje stranih i dvoje hrvatskih državljana, javilo se Zavodu za javno zdravstvo zbog uboda na narkomanske igle u Zadru, javio je Zadraski list.

Kako prenosi Index.hr, najmlađa je žrtva imala tri godine.

„Svih pet pacijenata smo primili i obradili prema uobičajenoj praksi u takvim slučajevima. Izvađena im je krv zbog potrebnih testiranja na hepatitis tipa B i C, te HIV. Oni pacijenti kod kojih je procenjeno da je potrebna vakcinacija primili su vakcinu“, navode iz Zavoda, dodajući da te osobe za mesec dana treba da se jave na kontrolu.

Kako naglašavaju, od ukupno pet slučajeva, dva su se dogodila na području grada, dok se troje ljudi nabolo na narkomansku iglu u okolini Zadra.

Index.hr navodi da je ovakvog infektivnog otpada ranije bilo više na javnim površinama poput parkova, igrališta ili plaža, ali su se ove godine dva uboda na iglu dogodila na privatnim parcelama, dok se jedna osoba nabola na iglu u vrtu uz vlastitu kuću.

Iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo poručuju da nema razloga za paniku, jer u poslednjih 15-ak godina još nisu zabeležili slučaj da se osoba koja se ubola i zarazila nekom bolešću jer se radi o virusima osetljivim na vremenske prilike, posebno visoke temperature.

Iz Zavoda, ipak, upozoravaju građane da se za svaki takav ubod jave lekarima kako bi pravovremeno dobili preventivne vakcine.

Predlažu i da osoba koja se ubode na narkomansku iglu sama prvo opere mesto uboda sapunom i toplom vodom, te potom dezinfikuje ranu, navodi Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.