U trendu

9. januar ostaje Dan Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske koji predviđa da 9. januar bude obeležavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Način obeležavanja i praznovanja Dana Republike biće uređen ovim zakonom kojim se određuje i nadležni organ koji će urediti način kako građani, republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužno-preduzetničke delatnosti obeležavaju i praznuju ovaj dan.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD-a kojim Narodna skupština obavezuje Vladu Republike Srpske da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima Srpske u delu koji se odnosi na ispoljavanje verskih sloboda, dok nisu prihvaćeni amandmani NDP-a i Napredne Srpske.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je „izabran glas građana prilikom izrade ovog zakona“ i da nije istina da ne postoji Dan Republike Srpske.

„Dan Republike definisan je u Zakonu o praznicima Republike Srpske. Predstavnici pozicije i opozicije, te pravni eksperti mesecima su razgovarali o mogućim rešenjima u Zakonu o Danu Republike Srpske“, rekla je Rešićeva, prenela je RTRS.

U toku rasprave o ovom predlogu zakona, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-?ovičević je u obraćanju poslanicima rekla da parlament danas nije smeo da bude upotrebljen u dnevnopolitičke svrhe.

„Nalazimo se pred ultimatimom da se odreknemo 9. januara onako kako je slavljen i ustanovljen kao Dan Republike. Ovo što se nama radi jeste klasična pakost, a ovakva BiH zbog toga neće imati budućnost“, rekla je ?ovičevićeva, koja je izrazila žaljenje što nisu prihvaćeni amandmani opozicije.

Poslanici opozicije tvrdili su u skupštinskoj raspravi da 9. januar – Dan Republike više nije praznik, jer takve odredbe, kako kažu, nema u navedenom zakonu.

Klub poslanika Koalicije „Domovina“ nije prisustvovao sednici.

Za Zakon o Danu Republike Srpske glasalo je 57 poslanika, protiv su bila dva, a tri uzdržana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar