U trendu

I ako ga zabrane, referendum će biti održan

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ne isključuje mogućnost zabrane održavanja referenduma o Danu Republike u RS, ali je poručio da će on, ipak, biti održan.

„Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma ili privremene mere, ali mi ćemo referendum održati. Referendum u RS-u je zakonit i zasnovan na našem pravu. Postoje različite ideje da se taj dan tretira kao dan državnosti, dan samostalnosti. Postoji niz mogućnosti“, poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je kazao da najavljeni referendum za 25. septembar nije referendum koji se bavi secesijom ili teritorijalnim integritetom.

„Ovo je sprovođenje odluke Ustavnog suda da pitamo šta narod misli o toj odluci. Srbija i njeno rukovodstvo ne podržavaju, ali ni ne osporavaju referendum, rekao je Dodik i dodao:

“Meni je to sasvim dovoljno“.

Dodik, je nakon jučerašnjeg sastanka sa državnim vrhom Srbije u Beogradu, rekao da je veoma zahvalan predsednku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću.

„Veoma sam zahvalan rukovodstvu države Srbije što smo imali tolerantan i konkretan razgovor. 23 godine smo nesmetano obeležavali Dan Republike. Niko ne može očekivati da Bakir Izetbegović promeni datum obeležavanja Dana RS, 9. januar“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, referendum je najbolji način da Bošnajci budu pitani o tom datumu, a njihov je stav da li će izaći ili ne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar