U trendu

Ambasada SAD: Referendum u RS kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

SARAJEVO, 16. jula 2015. (Beta) –  Ambasada SAD u BiH saopÅ¡tila je danas da je „alarmirana pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i pretnjama koje to predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH“.

„Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega, jer predstavljaju krÅ¡enje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plaÅ¡imo posledica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u celoj BiH. AngaÅŸovali smo relevantna tela i agencije vlade SAD da bi se odlučilo o primerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju“, saopÅ¡teno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Narodna skupÅ¡tina Republike Srpske (RS) usvojila je juče nakon dvodnevnog zasedanja predlog za organizovanje referenduma o pravosuđu na drÅŸavnom nivou. Zaključeno je da bi referendum trebalo da bude odrÅŸan u roku od Å¡est meseci.

Ambasada SAD danas navodi da blisko sarađuje s Misijom EU i Uredom visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u vezi s preduzimanjem narednih koraka, dodajući da „iz ovog referenduma ne moÅŸe proizaći niÅ¡ta dobro“.

Naglašeno je da je budućnost BiH i njenih građana u kontinuiranom procesu integracija u EU.

„Ovaj cilj je sasvim ostvariv i mi ÅŸelimo da radimo s građanima Republike Srpske na stvarnom poboljÅ¡anju kvaliteta njihovog ÅŸivota. Sada je na rukovodstvu ovog entiteta da se opredeli ili za napredak ili za političku i ekonomsku izolaciju“, navodi se u saopÅ¡tenju Ambasade SAD u BiH.Juče je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (OHR) u BiH Valentin Incko izrazio ÅŸaljenje zbog činjenice da je većina delegata u Narodnoj skupÅ¡tini RS usvojila predlog za organizovanje referenduma o pravosuđu na drÅŸavnom nivou.

SkupÅ¡tina RS je i juče usvojila i predlog za organizovanje referendum o ovlašćenjima visokog predstavnika, a kako se navodi u saopÅ¡tenju OHR, „to izlazi iz okvira nadleÅŸnosti Narodne skupÅ¡tine RS“.

„TraÅŸiti od građana da glasaju protiv suÅ¡tinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno, i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH joÅ¡ dublje u krizu“, saopÅ¡tio je Incko.

On je zaključio da „entitetske vlasti treba da prestanu da insistiraju na sprovođenju referenduma koji krÅ¡i OpÅ¡ti okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadleÅŸnosti, te da se, umesto toga, usredsrede na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi se poboljÅ¡ali ÅŸivotni uslovi u Republici Srpskoj“, naveo je Incko.

Za odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tuşilaštva BiH glasalo je 45 poslanika, dok je 31 poslanik bio uzdrşan.

Predstavnici srpskog naroda smatraju da su odluke Suda i Tuşilaštva BiH pristrasne i da su usmerene protiv srpskog stanovništva. 

Predsednik RS Milorad Dodik je kazao da TuÅŸilaÅ¡tvo BiH pod direktnim uticajem boÅ¡njačke Stranke demokratske akcije (SDA) i da je visoki predstavnik nametnutim zakonima stvorio novi sistem pravosuđa u BiH koji funkcioniÅ¡e u suprotnosti s vladavinom prava.   

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar