U trendu

Antivladini protesti se šire Makedonijom

Gradjanski protesti zbog odluke predsednika Makedonije da abolira političare osumnjičene za kriminal danas će se istovremeno održati u Skoplju i više makedonskih gradova.

Kako je najavljeno, protesti u organizaciji gradjanskog pokreta Protestujem, koje podržava opozicija, u Skoplju će, po šesti put, početi u 18.00 ispred Specijalnog tužilaštva fmirano da istraži aferu prisluškivanih razgovora, kao podrška toj instituciji.

Pored Skoplja protesti će biti održani i u Bitolju, Strumici, Štipu i Kočanima. Prema portalu Novatv.mk, za sutra je najavljen i početak protesta u Prilepu, a zahtevima za ostavku predsednika Makedonije Djordja Ivnaova zbog abolicije političara u četvrtak će se priklljučiti i Gostivar.

Priljučivanje protestima najavilo je i nekoliko albanskih opozicionih stranaka, koje su nezadovoljne vladavinom VMRO, a proteste je podržalo i više albanskih intelektualaca.

Na prošlonedeljnim protestima u Skoplju, Bitolju i Strumici učestvovalo više hiljada gradjana koji su tražili ostavku Ivanova, odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Tim demonstracijama su prisustvovali i funkcioneri i pristalice najveće opozicione partije Socijaldemokratski savez Makedonije Zorana Zaeva i njenih koalicionih partnera.

Provladino Gradjansko udruženje za odbranu Makedonije, koje je prethodne sedmice organizovalo kontraproteste, saopštilo je da antimitinga više neće biti, jer su ispunili svoj cilj pošto su izbori zakazani za 5. jun.

Pristalice tog udruženja su protestovale pred sedištem najveće opozicione stranke SDSM tražeći da se ukine abolicija za lidera partije Zoran Zaeva, koji je to i sam krajem prošle sedmice zatražio od predsednika Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.