U trendu

AP: Teško da će izbori u Hrvatskoj okončati politički haos

Teško da će predstojeći vanredni parlamentarni izbori u Hrvatskoj okončati najgoru političku krizu u toj zemlji otkako je ušla u EU, ocenjuje danas AP, uz opasku da se glasanje održava u jeku krajnje desničarskih osećanja i nacionalističke retorike kakvi su raspirili podele u prošlim ratovima.

Podsetivši da Hrvati po drugi put izlaze na birališta za manje od godinu dana, američka agencija ukazuje da ovi izbori više imaju veze sa podelama iz prošlosti nego sa budućnim izazovima sa kojima je suočena najmlađa članica EU.

„Ne očekuje se da će vanredni parlamentarni izbori u nedelju mnogo doprineti okončanju najgore političke krize u Hrvatskoj otkako je 2013. godine ušla u EU, što budi strahove da bi nestabilnost mogla da omete napore te zemlje da sustigne ostatak bloka“, stoji u analizi.

Iako su obe glavne partije proglasile ekonomiju prioritetom, predizborna kampanja je, umesto toga, delom fokusirana na teme koje ostaju izvor podela među Hrvatima, kao što je pronacistička prošlost zemlje iz perioda Drugog svetskog rata, posleratni period komunističke Jugoslavije i odnosi sa bivšim neprijateljem iz balkanskih ratova – Srbijom, primećuje AP.

Pri tome, dodaje se u analizi, desničarske pristalice u Hrvatskoj dive se pronacističkom režimu iz Drugog svetskog rata zbog uspostavljanja nezavisne Hrvatske i smatraju da je posleratna, multietnička Jugoslavija bila antihrvatska zajednica pod dominacijom Srba, dok se Hrvati levičarskih shvatanja diče antifašističkom borbom zemlje tokom Drugog svetskog rata.

„Te podele se ogledaju u politici pri čemu se HDZ smatra nacionalističkom partijom, a socijaldemokrate naslednicima hrvatskih komunista“, navodi AP.

Američka agencija primećuje da je lider SDP Zoran Milanović izjavio tokom kampanje da je umoran od obračunavanja s prošlošću, ali ističe da i on igra na kartu nacionalizma, jer se sastao sa hrvatskim ratnim veteranima i otvoreno se sukobio sa Srbijom.

Pozivajući se na rezultate anketa, AP predviđa da će ishod predstojećih izbora biti nalik rezultatu prethodnog glasanja, te da ni levičarski SDP ni desničarski HDZ neće moći da samostalno vladaju.

„To znači da će formiranje nove hrvatske vlade, verovatno, ponovo zavisiti od manjih grupa kao što je Most“, zaključuje američka agencija, uz upozorenje da bi produžena neizvesnost mogla da dodatno podrije razvoj zemlje od 4,2 miliona stanovnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.