U trendu

Arbitražni sud privremeno obustavio postupak o razgraničenju Hrvatske i Slovenije

Arbitražni sud sa sedištem u Hagu doneo je danas odluku o privremenom prekidu postupka razgraničenja Hrvatske i Slovenije, preneli su hrvatski mediji.

Pozivajući se na odluku suda, Večernji list je objavio da će suspenzija postupka trajati dok arbitražni panel ne prouči pravne implikacije hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka. Potom će se, kako se navodi, odlučiti hoće li postupak biti nastavljen ili trajno prekinut.

Hrvatska juče nije učestvovala na ročištu pred medjunarodnih arbitražnim sudom, jer je ranije donela odluku o izlasku iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač ponovio je da Hrvatsku više ne zanima arbitražni postupak, jer je iz njega izašla, ali da je spremna na bilateralne razgovore o rešenju graničnog spora.

Hrvatska je izašla iz arbitraže zbog afere u kojoj je otkriveno da su slovenački arbitar i zastupnica pred arbitražnim sudom dogovarali iznošenje argumenata i osmišljavali kako da utiču na ostale sudije u postupku.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. u Stokholmu.

Njme je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, veze Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.