U trendu

Austrija i balkanske zemlje jačaju pritisak na EU

Austrija i balkanske zemlje razmatrali su danas u Beču načine da se zaustavi priliv migranata, što je, po rečima austrijske ministarke policije Johane Miki-Lajtner, „pitanje opstanka“ za Evropsku uniju, nagoveštavajući da će sutrašnji sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravosudja EU u Briselu biti težak, piše agencija Frans pres. 

„Treba da smanjimo priliv migranata sada. To je pitanje opstanka za Evropsku uniju“, rekla je austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Miki-Lajtner na današnjoj regionalnoj konferenciji u Beču.

Posle Austrije, koja je  petak uvela dnevne kvote za ulaz migranata na njenu teritoriju, glavne tranzitne zemlje su drastično zaoštrile uslove ulaska što je imalo kao posledicu nagomilavanje migranata u Grčkoj, gde se nalazi blokirano 12.000 ljudi. 

Ekonomski migranti kao i ljudi koji putuju bez ličnih dokumenata, urednih dokumenata ili koji daju lažne izjave, od sada se odbijaju na granicama, prema sporazumu koji će biti predstavljen evropskim ministrima uutrašnjih poslova sutra u Briselu. 

U zajedničkom saopštenju posle sastanka u Beču, predstavnici Albanije, Austrije, Bosne, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Kosova, naveli su da „priliv migranata preko Balkana treba znatno da bude smanjen“ uprkos rezervi Evropske komisije prema načinima na koji se to čini.  

„Želimo da izvršimo pritisak na EU da se usvoji zajedničko rešenje“, rekla je Miki-Lajtnerova.

Austrija želi da njen sused Nemačka, s kojom je do sada zajedno delovala, usvoji plafon za prijem izbeglica.

„Očekujemo da Nemačka kaže da li je još spremna da prima izbeglice i koliko njih, ili nije više spremna na to“, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc za nemački list Bild.

Austrija je ograničila na 37.500 broj novih tražilaca azila koje je spremna da prihvati ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar