U trendu

Austrija sprečila hrvatske vojnike da s oružjem odu u Blajburg

Austrijska policija oduzela je oružje počasnom vodu Hrvatske vojske koji je trebalo da u Blajburgu, u Austriji, prisustvuje današnjem obeležavanju 71. godišnjica stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, kao i civila, javili su hrvatski mediji.

Po navodima regionalne N1 televizije, reč je o ceremonijalno-protokolarnom oružju iz kojeg se ne može pucati. Navodno je austrijska državna policija bila obaveštena o njihovom dolasku, ali tu informaciju nisu preneli lokalnoj policiji.

U Ministarstvu odbrane rekli su za N1 da oružje nije oduzeto, već da su pripadnici počasnoga voda HV-a „zamoljeni da oružje ostave u autobusu“.

Zbog tog incidenta, opoziciona Hrvatska narodna stranka  zatražila je ostavku cele Vlade Hrvatske. Ta stranka je u saopštenju ocenila da je „potpuno apsurdno“ da grupa hrvatskih vojnika naoružana ulazi u Austriju, i podsetila da, po hrvatskim propisima, nijedan vojnik ne može da predje granicu bez odobrenja Sabora.

U Blajburgu je danas, pred oko 15.000 ljudi, obeležena 71. godišnjica stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, ali i civila, a na komemoraciji pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske učestvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Predsednik Sabora Željko Rajner rekao je u govoru da se u Blajburg nije došlo zbog žaljenja za NDH ili radi slavljena ustaških zločina, već „isključivo da iskaže duboki pijetet prema nevinim žrtvama komunističkih zločina“.

U Blajburgu je bio i prvi potpredsednik Vlade Tomislav Karamarko i više ministara medju kojima ministar spoljnih poslova Miro Kovač i kulture Zlatko Hasanbegović.

Molitvenu misu za žrtve Blajburga i Križnog puta služio je banjalučki biskup i predsednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.