U trendu

BBC: Hrvatski izbori pod senkom nacionalističke retorike

Hrvatska je postala članica Evropske unije pre tri godine, ali nacionalizam i svađanje sa susedima postali su glavne odlike predizborne kampanje, piše BBC u opširnom tekstu o kampanji i oštroj retorici koja već neko vreme dominira hrvatskim politickim prostorom.

Politički rivali podgrevaju sećanja na balkanske ratove 1990-ih i Drugi svetski rat kako bi prikupili podršku birača, ali i skrenuli pažnju s domaćih problema, navodi se u članku, prenosi hrvatski tportal.hr.

Nacionalistički HDZ, najveća stranka u kratkotrajnoj koalicionoj vladi koja se raspala u junu, zapanjio je mnoge Hrvate svojim odabirom ministra kulture, piše BBC, koji dodaje kako je Zlatko Hasanbegović istoričar koji je hvalio kao heroje i mučenike genocidni pronacistički ustaški pokret koji je vladao Hrvatskom za vreme Drugog svjetskog rata.

U međuvremenu je kratkotrajni ministar ratnih veterana Mijo Crnoja izazvao talas negodovanja kada je predložio registar izdajnika, podseća BBC.

Ipak, ružna retorika nije rezervisana za stranke na nacionalističkoj desnici, piše BBC, dodajući kako je bivši premijer i vođa SDP-a Zoran Milanović nespretno pokušao da se dopadne ratnim veteranima, što je za posledicu imalo međunarodni skandal nakon što je objavljen snimak tog razgovora, u kojem se Milanović vrlo negativno izražavao o vladama Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Tužno je videti da snage levice prihvataju populistički diskurs kako bi osvojili glasove“, rekla je za BBC Senada Selo Sabić sa zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Sabić u tom razgovoru kaže kako je nacionalistički sentiment bio uspešno potisnut za vreme procesa pristupanja Hrvatske EU, ali i ističe kako je gušenje rasprave u tom vremenu značilo da se nekim temama nije razgovaralo na pravi način.

„Osećaj slobode pojavio se kada je Hrvatska pristupila EU 2013. Pojavilo se svojevrsno olakšanje: sad napokon možemo da kažemo šta mislimo. Ta provala nacionalizma i žestoke retorike na neki je način otvorila ventil“, rekla je Sabićeva.

Ipak, pad Vlade Tihomira Oreškovića sa sobom je doneo nekoliko promena, ističe BBC.

Naime, na sledeće izbore HDZ izlazi sam, bez partnera među ekstremnijim nacionalističkim strankama, piše BBC, dodajući kako HDZ sada ima i novog predsednika, Andreja Plenkovića, bivšeg karijernog diplomatu koji ima reputaciju umerenog političara koji nema vremena za nacionalističke ciljeve.

Što se tiče levice, Zoran Milanović nada se povratku na vlast s koalicijom koju predvodi njegov SDP, navodi BBC, koji dodaje kako bi Hrvatska narodna stranka, koja je članica SDP-ove koalicije, htela da usmeri Milanovića dalje od populizma, a prema politikama koje je sprovodio u četiri godine koliko je bio premijer.

„Uvek sam bila zabrinuta zbog činjenice da naš glavni koalicioni partner ponekad izgubi živce u različitim okolnostima“, rekla je BBC-u Vesna Pusić, koja je obavljala dužnost ministarke spoljnih poslova u Vladi Zorana Milanovića.

Rezultat izbora koji će se održati u nedelju, zaključuje BBC, ne zanima samo građane Hrvatske, nego i građane susednih zemalja koji nemaju nikakav interes za podgrevanje sukoba iz 1990-ih, prenosi hrvatski portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar