U trendu

BiH u EU samo ako ostane jedinstvena

Slovački evroposlanik Eduard Kukan ocenio je da će se referendum o Danu Republike Srpske negativno odraziti na odnose sa evropskim institucijama, i da će Evropski parlament reagovati rezolucijom da je Bosna i Hercegovina dobrodošla u Evropsku uniju ali samo ako ostane jedinstvena i cela.

„Referendum u RS negativno će se odraziti na odnose sa evropskim institucijama. Milorad Dodik je zaista lupio šamar svima koji su ga upozoravali da je referendum neustavan. EP namerava da usvoji rezoluciju u kojoj će navesti da računa sa ulaskom BiH u EU, ali samo ako ostane jedinstvena“, kazao je Kukan slovačkoj agenciji TASR.

Kukan, koji se kao evroposlanik veoma angažuje u procesu proširenja EU na Balkan, ukazao je da Dejtonski mirovni sporazum koči razvoj Bosne i onemogućava je da rešava neke tekuće probleme, te smatra da bi ga trebalo promeniti.

Po oceni Kukana, izmena Dejtona bi mogla da pomogne BiH u integraciji u EU, medjutim, priznao je da bi bilo vrlo komplikovano dogovoriti zamenu za taj sporazum kojim je okončan rat u Bosni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)