U trendu

Borba s vatrom na Pelješcu i Korčuli

Hrvatski vatrogasci bore se s velikim požarom na poluostrvu Pelješcu, gde je vatra pretila i kućama zbog čega je bilo evakuisano 50-tak stanovnika Trstenika.

Hrvatska radio-televizija je javila da je veliki požar planuo sinoć oko 23 časa kod mesta Pijavičino na Pelješcu, a oko tri ujutro počeo je da se približava Trsteniku, koji je gotovo potpuno evakuisan.

Stanovništvo je smešteno u zgradi osnovne škole u Janjini, a trenutno u Trsteniku nema otvorene vatre, ali je mesto obavijeno gustim dimom. Gori gusta borova šuma, a u utorak ujutro u pomoć vatrogascima stigla su dva kanadera i jedan „airtractor“.

U požaru je pričinjena velika šteta – izgoreli su maslinjaci, vinogradi, borova šuma, automobili, privredni objekti, ali su kuće odbranjene i niko nije stradao, navodi javna televizija.

Požarom je zahvaćeno oko 400 hektara, a na terenu je oko 150 vatrogasaca. Vatra je uzrokovala veliku štetu na dalekovodu Pijavičino-Janjina pa su bez električne energije ostala područja od Orebića do Janjine i zapadni deo ostrva Mljeta. Očekuju se i teškoće u telekomunikacijama.

Vatrogasci se bore i s vatrom na ostrvu Korčuli, ali najugroženije stanovništvo mesta Brne zasad nije evakulisano. Požar još nije stavljen pod kontrolu, a vetar otežava njegovo gašenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.