U trendu

Bosić pozvao Dodika da ne sprečava održavanje referenduma

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić pozvao je danas predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne sprečava održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

„To je zakonska obaveza, jer je odluku o referendumu donela Narodna skupština Republike Srpske“, naveo je Bosić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je ocenio da se Milorad Dodik stavio iznad najvećeg zakonodavnog organa u Republici Srpskoj, pozivajući ga da „više ne obmanjuje javnost, jer se kukavički skrivati iza opozicije”.

Bosić je istakao “nepromišljenim potezima Dodik nastavlja da urušava ustavni položaj Narodne skupštine Republike Srpske, tako što sprečava da se sprovede skupštinska odluka o sprovodjenju referendum”.

„Pokazujete politički kukavičluk kao da ste se nečega uplašili i nećete da raspišete referendum koji građanima Republike Srpske obećavate već deset godina. Pozivam vas, još jednom, da se ne skrivate iza opozicije nego da organizujete referendum, a ja lično i članovi SDS-a ćemo izaći na referendum i obaviti svoju zakonsku i gradjansku obavezu“, poručio je lider SDS-a predsedniku RS.

Dodik je pre dva dana izjavio da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH “na čekanju”, jer ne postoji konsunzus svih srpskih političkih stranaka o održavanju tog referenduma.

Narodna skupština RS je u julu prošle godine donela odluku o održavanju referendum, ali ona još nije objavljena u Službenom glasniku RS.

Opozicioni blok tada je glasao protiv odluke o održavanju referendum, smatrajući da to može imati dalekosežne posledice po RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.