U trendu

Bosna kolevka modernog dÅžihadizma?

Događaji tokom ratnih sukoba 90-ih u BiH inspirisali su radikalne muslimane za moderni dÅžihad, ÅĄto i objaÅĄnjava zaÅĄto ta zemlja ima proporcionalno najviÅĄe stranih boraca u Siriji i Iraku, ocenjuje urednik Bi-Bi-Sija (BBC) Mark Urban.

„Tokom 90-ih neÅĄto se desilo u centralnoj BiH ÅĄto do danas inspiriÅĄe ljude“, navodi urednik za diplomatiju i odbranu BBC-ija i dodaje da je prekretnicu označilo formiranje MudÅžahedinskog bataljona, sastavljenog preteÅžno od arapskih dobrovoljaca 1992. godine.

Danas je dinamika dÅžihada preokrenuta i sada ima viÅĄe od 300 bosanskih drÅžavljana koji se bore u arapskim zemljama, dodaje se u tekstu „Bosna: Kolevka modernog dÅžihada?“.

S nastojanjem Islamske drÅžave da otvori „novi front za kalifat“ na Balkanu, mnogi su zabrinuti da je BiH ranjiva zato ÅĄto je slaba i podeljena iako su proÅĄle dve decenije od kraja rata.

„Vodi se rat između Zapada i islama. Bosna je dala modernom dÅžihadističkom pokretu taj narativ. Ona je kolevka“, kaÅže Saudijac Ajmen Dean koji je kao mlad dobrovoljac stigao u BiH 1994.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoÅĄalji komentar