U trendu

Cerar poručio Milanoviću: Arbitražni postupak jedini izlaz

Premijer Slovenije Miro Cerar pisao je danas svom hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću o sporu oko arbitraže, jer „poslednjih dana nažalost nije bilo moguće uspostaviti kontakt između dva premijera“, saopštio je Cerarov kabinet.
Slovenački premijer je hrvatskom kolegi izrazio žaljenje zbog zapleta „koji je nastao zbog medijskih izveštaja o navodnim razgovorima izmedju slovenačkog arbitra i agentkinje“.

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski Kurir i zagrebački Večernji list objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno kako se dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici Hrvatske i Slovenije.
Cerar je u pismu podsetio da „Arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske sadrži odgovarajuće mehanizme za rešenje nastale situacije“ i da je „oboje umešanih već dalo ostavke, a Slovenija počela postupak imenovanja novog arbitra“ i poručio da „očekuje da će Arbitražni sud u punom sastavu što pre nastaviti i završiti rad“.

Arbitražni sud čini pet sudija od kojih je po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a tri su dogovorom izabrana sa spiska Evropske komisije.

Arbitražnim sporazumom koji su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, potpisali novembra 2009. godine, predviđeno je uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, uz vezu Slovenije sa otvorenim morem i korišćenje relevantnih morskih područja.

Slovenački premijer je u pismu svom hrvatskom kolegi predložio da se „u toj stvari vodi tolerantna i uzdržana politika kako na slovenačkoj tako i na hrvatskoj strani kako se ne bi dodatno uznemiravali javnost u dve države“ i pritom hrvatskom premijeru „garantovao da se slovenačka vlada zalaže za nepristrasnu i nezavisnu arbitražu na koju su se dve države obavezale usvajanjem Arbitražnog sporazuma“.

Premijer Slovenije je u pismu izrazio i uverenje da je „sprovođenje arbitražnog postupka jedini put za pravedno rešavanje graničnog pitanja, koji bi obezbedio trajnu osnovu za dalji razvoj dobrosusedskih odnosa izmedju naših država i naroda“, piše u saopštenju Cerarovog kabineta.

Takođe danas, zastupnica Slovenije, profesorka prava Mirjam Škrk, odgovorila je Arbitražnom sudu na navode Hrvatske s kojom se Slovenija spori oko granice.

Zastupnica je i pismu objasnila da se Slovenija ne slaže sa stavom hrvatske ministarke da bi arbitražni sud morao da odmah zaustaviti postupak, objavilo je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Naprotiv, Slovenija smatra da arbitražni sud mora nastaviti postupak i ispuniti svoj mandat kao što je određeno sporazumom o arbitraži“, piše u saopštenju.

U odgovoru zastupnica kaže da „Slovenija potpuno veruje u integritet, nezavisnost i nepristranost članova arbitražnog suda i postupka“, i „veruje arbitražnom sudu da će izreći presudu koja temelji na dokazima i argumentima…“.

Na kraju odgovora arbitražnom sudu zastupnica je rekla da će Slovenija imenovati novog arbitra i pozdravlja poziv arbitražnog suda dvema stranama da se uzdrže od „svih radnji ili izjava koje bi mogle spor dodatno zaoštriti ili ugroziti rad arbitražnog suda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar