U trendu

CG: Princ Čarls dobiće ulje masline stare 1.000 godina

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila doputovaće u Crnu Goru 18. marta, a Crnogorci im već uveliko pripremaju poklone pa će se tako  u rukama članova kraljevske porodice naći i ulje masline staro preko 1.000 godina.

Poseta kraljevske porodice nije politička, već protokolarna i prijateljska. Osim zvaničnika sa kojima će se, po protokolu, Princ od Velsa i Vojvotkinja od Kornvola sastati, suština posete je da kraljevska porodica upozna Crnu Goru kroz ljude koji je predstavljaju na različite načine, prenosi portal CdM.

Tako će na Cetinju prisustvovati festivalu hrane i pića gde će imati priliku da probaju tradicionalne proizvode i popričaju sa “običnim” ljudima iz Crne Gore.

U najjužnijoj crnogorskoj opštini postoji preko 175.000 stabala masline. Plantaža maslina Fatmira Sadikua jedna je od mnogih. Ulje sa ove plantaže ubrzo će biti u rukama princa Čarlsa, a Sadiku za CdM ističe da nema tremu što će se 18. marta sastati sa članom kraljevske porodice.

“Zadovoljstvo mi je. To je reklama za Crnu Goru i sve nas. Spremamo za princa nešto najutentičnije, nešto što ne može dobiti od ovih zemalja gde ide. Konkretno od mene će dobiti ulje ili sadnicu autohtone masline. Kako god, nije imao priliku da dobije ulje od masline stare od 1.000 do 2.000 godina. Ovo je posebno ulje”, istakao je Sadiku.

Princ i vojvotkinja će posetu početi na Cetinju susretom sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

„Njihova Kraljevska Visočanstva prisustvovaće, u Prestonici, događaju koji ima za cilj da promoviše crnogorsku tradicionalnu muziku, umetnost, kulturu i hranu. Princ od Velsa posetiće Vladin dom na Cetinju, gđe će se upoznati sa lokalnim ikonopiscima i pogledati Ikonu Filermosu“, saopšteno je iz britanske ambasade.

Princ Čarls će se u Podgorici sastati sa predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i predsednikom crnogorske Vlade Milom Đukanovićem.

„Dolazak Njihovog Kraljevskog Visočanstva u Crnu Goru deo je posete prinčevskog para Balkanu. Princ od Velsa i Vojvotkinja od Kornvola posetiće i Hrvatsku, Srbiju i Kosovo“, saopšteno je iz ambasade.

Ovo je druga poseta Princa od Velsa Crnoj Gori. Princ Čarls je posetio Crnu Goru 1978. godine. Vojvotkinja od Kornvola prvi put će posetiti Crnu Goru, prenosi CdM.

Tada 29-godišnji naslednik britanskog trona, na poziv Josipa Broza Tita, krajem oktobra 1978. boravio o je u Jugoslaviji. Posetio je Beograd, Split i Dubrovnik, a sa 86-godišnjim Titom sreo se u Igalu. Tito je bio toliko impresioniran princom pa mu je dan posle poslao pismo u kojem je napisao koliko je uživao u njhovom susretu, navodi CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar