U trendu

Cipras: Pobede Sirize će biti poruka za Evropu

Pobeda stranke radikalne levice Sirize u nedelju na izborima u Grčkoj će biti „odlučujući rezultat“ za Evropu i „poruka“ drugim zemljama podvrgnutim politici štednje, rekao je večeras donedavni grčki premijer Aleksis Cipras, dva dana pred druge ovogodišnje prevremene izbore.

„Rezultat (grčkih izbora) će biti odlučujući za Evropu.., poruka naše pobede biće upućena Pablu (Iglesiasu) u Španiji, (Geriju) Adamsu u Irskoj i progresivnom premijeru u Portugaliji“, rekao je Aleksis Cipras na predizbornom mitingu u Atini, poslednjem pre nedeljne izbore.

On je tako pomenuo predstojeće izbore u tri zemlje evrozone, takođe pogođene krizom duga i podvrgnute politici štednje, kao i Grčka.

Po anketama u mrtvoj trci sa svojim rivalom, Evangelosom Meimarakisom, liderom desničarske Nove demokratije, Aleksis Cipras je pozvao hiljade pristalica svoje partije, okupljene na trgu Sintagma pred Parlamentom, da glasaju za Sirizu, „da bi pobeda levice u Grčkoj donela nadu Evropi“.

„Siriza ne samo da će pobediti u nedelju, nego će u ponedeljak dobiti mandat za formiranje stabilne i jake vlade i pokrenuti reforme“, naglasio je on.

On je pozvao birače da se „ne uzdrže, već da glasaju za levicu koja može najbolje pregovarati s poveriocima o velikom pitanju javnog duga“ koje je glavni teret grčkih javnih finansija.

Analitičari kažu da rezultati izbora zavise od neodlučnih koji čine 17 odsto biračkog tela.

Siriza je izgubila deo svog biračkog tela pošto je vlada Aleksisa Ciprasa, na vlasti od januara do avgusta ove godine, jula popustila pod pritiskom poverilaca (EU i MMF) i potpisala nov međunarodni kredit po cenu novih mera štednje.

Pominjući i migracionu krizu, Aleksis Cipras je rekao da je levica jedina nada za opstanak „principa solidarnosti u Evropi“ i za borbu protiv „mržnje i propasti“.

„Da li želimo Evropu štednje, ili Evropu solidarnosti i demokratije?“ zaključio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.