U trendu

Čović: Razgovaraću sa Vučićem u prijateljskom tonu

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da će sutra u jednom prijateljskom tonu razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističući da misli da je to način na koji u regionu treba rešavati probleme.

Čović je u intervjuu za Fenu rekao da je saopštenje Saveta za sprovođenje mira u BiH u vezi sa referendumom u RS „uravnoteženo i na tragu onoga što je on ranije izjavljivao“.

„Ja ću svakako u jednom prijateljskom tonu razgovarati s premijerom Vučićem i mislim da je to način kako treba da rešavamo probleme. Bez obzira na razlike koje postoje, uveren sam da samo ovakvom, što češćom komunikacijom, možemo rešavati probleme. Znam da će biti različitih komentara mojih razgovora u Beogradu, ali to je naš posao i ja imam odgovornost za posao koji radim, a verujem da je to jedini način da stabilizujemo i unutrašje odnose u BiH i situaciju u okruženju“, kaže Čović.

Uz napomenu da ni do sada nije komentarisao zaključke PIC i da smatra da to ne treba ni da čini, Čović kaže da je evidentno da iz jučerašnjeg saopštenja PIC svako uzima ono što mu odgovara, preneo je N1.

„Mislim da je izjava PIC-a uravnotežena i na tragu je onoga što sam ja ranije izjavljivao. Ustav se mora poštovati, odluke Ustavnog suda su donete i kao takve su neupitne, a s druge strane, ne možete na bilo koji način ograničiti određene nivoe vlasti da u skladu sa svojim ovlašćenjima donose neke odluke ili izgrađuju stavove i u komunikaciji sa svakim građaninom, jer nema demokratskije forme od te“, kaže hrvatski član Predsedništva BiH.

„Čuli ste jasne stavove o nedeljivosti BiH i da će se sve avanture u tom smislu smatrati antidejtonskim. Izjava PIC nastoji da uravnoteži odnos i da pošalje poruku i prema vlastima u RS, ali i prema svima drugima da moramo drugačijom retorikom tražiti izlaz iz problema. Postali smo “robovi“ jednog načina razmišljanja u poslednjih nekoliko meseci i bez razlika smo se uključili u predizbornu kampanju na tu temu, umesto da smo kampanju vodili oko nekih ekonomskih, socijalnih pitanja“, smatra Čović.

Ambasadori Upravnog odbora PIC, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su u utorak vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa hrvatskim članom Predsedništva BiH, predsednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, sa kojim će razgovarati o saradnji i stabilnosti u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar