U trendu

Crna Gora članica NATO na proleće naredne godine

Proces formalizacije članstva Crne Gore u NATO teče glatko i prirodno je da ta država postane članica na proleće naredne godine, izjavila je danas u Podgorici zamenica generalnog sektretara NATO-a Rouz Gotelmer.

„Nema razloga da se članstvo Crne Gore u NATO ne formalizuje tokom naredne godine“, rekla je Gotelmer u odgovoru na pitanje novinara za datum kada će ta država postati članica Allijanse.

Ocenila je da nema nikakve potrebe za ubrzanjem procesa, koji sam po sebi veoma glatko teče, tako da, kada se sve formalnosti obave, očekujem da sasvim prirodno Crna Gora postane članica NATO-a na proljeće 2017.

Ona je ukazala da Alijansa nije samo organizacija koja se bavi bezbednosnim situacijama, već pomaže i tokom prirodnih nepogoda.

„Kad god je zemlja u teškoćama ovakve prirode, NATO članice su tu da je pomognu“, poručilla je Gotelmer na završetku međunarodne terenske vežbe „Crna Gora 2016“.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, rekao je da prisustvo 17 timova na vežbi potvrda poverenja koje NATO ima u Crnu Goru.

„Siguran sam da smo opravdali to poverenje“, naveo je Mulić.

Na vežbi je učestvovalo 17 spasilačkih timova iz sedam NATO država i deset partnerskih država, a ukupno je bilo 680 učesnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar