U trendu

Crna Gora i BiH zajedno će koristiti ambasade

Šefovi diplomatija BiH i Crne Gore Igor Crnadak i Igor Lukšić najavili su danas da od početka sledeće godine očekuju početak primene sporazuma o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu.

Oni su naveli da će, osim praktičnih koristi i ušteda, deljenje prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava dve zemlje u svetu preneti i poruku o snažnoj saradnji BiH i Crne Gore.

„Upravo danas na Savetu ministara BiH biće predlog koji je osnova za sporazum Crne Gore i BiH o takozvanoj kolokaciji. Razgovori su u samom finišu i početkom naredne godine očekujemo definitivno potpisivanje sporazuma, čime ćemo krenuti u njegovu realizaciju“, rekao je Crnadak novinarima posle sastanka sa Lukšićem u Sarajevu.

Crnadak je uputio Lukšiću čestitku povodom poziva Crnoj Gori za punopravno članstvo u NATO.

Šef diplomatije Crne Gore čestitao je BiH na izveštaju o napretku na putu evropskih integracija, navodeći da to pokazuje ozbiljan rad i dodao da očekuje da će to uskoro dovesti do aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

„Nadam se da će se to uskoro desiti, kako bi taj snažan impuls evropskih integracija ostavio trag na dalju demokratizaciju Zapadnog Balkana“, naveo je Lukšić.

Lukšić je još kazao da sporazum o kolokaciji između BiH i Crne Gore značiti više od „deljenja prostorija“, odnosno da će to potvrditi bliskost i nužnost povezivanja, ne samo BiH i Crne Gore, već svih u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.