U trendu

Crna Gora može protiv migracija

Premijer Milo Đukanović ocenio je danas da je Crna Gora sigurna zemlja porekla i da ispunjava sve uslove da je Nemačka svojim propisima svrsta među zemlje za čije građane je isključena mogućnost dobijanja azila.

Povodom najnovijeg talasa iseljavanja koji nije zaobišao ni Crnu Goru, Đukanović je nemačkom poslovnom dnevniku „Handelsblat“ rekao da „Vlada istrajava na stvaranju uslova za brži i ravnomerniji razvoj zemlje, kao i na dinamiziranju kontakata s lokalnim upravama i građanima iz severnog regiona, odakle je najveći broj onih koji su se odlučili za traženje azila“, preneo je Vladin biro za odnose s javnošću.

Po procenama nevladinih organizacija, ove godine je zemlju napustilo nekoliko hiljada ljudi sa severa Crne Gore. Oni su uglavnom otišli u Nemačku gde traže azil.

Crna Gora, za razliku od Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije, nemačkim zakonim nije proglašena sigurnom zemljom porekla.

Za konkretne primere politike Vlade koja može pomoći zaustavljanje migracije, Đukanović je naveo izgradnju autoputa Bar-Boljare ka severu, te „stvaranje preduslova“ za izgradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, dve investicije veće od milijardu evra.

Crnogorski premijer je rekao da je „u potpunosti ubeđen da ne postoji nijedan politički razlog za bilo kojeg građanina Crne Gore, u kojem bi bilo osnova za traženje azila u bilo kojoj evropskoj, ili drugoj zemlji“.

Dodao je da to što je Crna Gora „pred vratima NATO-a i na dinamičnom putu ka članstvu u Evropskoj uniji… pretpostavlja ispunjavanje najviših kriterijuma, a sistem se reformiše i čini pravno i na svaki drugi način sigurnijim“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.