U trendu

Crna Gora na granici ne kontroliše da li je plaćena boravišna taksa

Direktorka turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić izjavila je da se na graničnim prelazima, prilikom izlaska iz Crne Gore, ne kontroliše da li su turisti platili boravišnu taksu za boravak u toj zemlji.

Ona je agenciji Beta rekla da su u Crnoj Gori bili iznenadjeni informacijama ili „pogrešnim interpretacijama“ u medijima u Srbiji da se na granici navodno kontroliše naplata boravišne takse, rekavši da to nije tačno.

„Mi kao turistička destinacija želimo da protok na granicama bude mnogo brži i da se gosti što manje zadržavaju i da se sve lepe uspomene koje su poneli iz Crne Gore sa njima vrate, a ne da nose osećaj lošeg odnosa na granici“, rekla je Željka Radak Kukavičić u intervjuu Beti.

Boravišnu taksu plaća gost kada plaća svoj boravak u smeštajnom kapacitetu, što je praksa u svim turističkim destinacijama, rekla je ona i istakla da je cena te takse u Crnoj Gori čak i niža nego u nekim gradovima u Srbiji, uključujući i Beograd.

Željka Radak Kukavičić je podsetila da osim boravišne takse postoji i prijava gostiju, što su dve različite stvari i dodala da je prijava besplatna i da može da je izvrši sam gost ili osoba kod koje je odseo.

Ona je rekla da su zadovoljni kako je protekla turistička predsezona u Crnoj Gori, da je povećan broj noćenja u odnosu na prošlu godinu za 15 odsto kao i da je najviše bilo turista iz zapadne Evrope.

„U predsezoni dominantno učestvuju turisti sa zapadnoevropskog tržišta, dominiraju turisti pre svega sa francuskog i nemačkog tržišta, a, naravno, tržište Rusije beleži trend rasta“, rekla je ona.

Kako je navela, Crna Gora je ušla u špic sezone i proteklog vikenda je u toj zemlji boravilo oko 100.000 turista, što je za 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ona je kazala i da će u špicu sezone izvesno dominirati turisti iz regiona, odnosno Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema njenim rečima, podaci o poseti nacionalnim parkovima Crne Gore pokazuju rast od 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na pozitivne trendove ukazuje i promet kroz tunel Sozina koji je veći za 12 posto, a trend rasta beleži i aviokompanija Montenegro erlajns.

U odnosu na prošlu godinu zabeležen je rast od 50 odsto kada su u pitanju čarter letovi što ukazuje da je predsezona bila uspešna i da su sve aktivnosti koje su realizovali imale dobre rezultate, rekla je direktorka Turističke organizacije Crne Gore.

Ona je kazala da je prethodnih godina urađeno dosta na poboljšanju turističke ponude u Crnoj Gori i podizanju kvaliteta smeštaja i dodala da se radi na stimulaciji izgradnje smeštaja visoke kategorije.

Željka Radak Kukavičić je rekla da u odnosu na prošlu godinu postoji više uređenih kupališta i da je turistička ponuda iz godine u godinu raznovrsnija, osvrnuvši se na dobru ponudu nacionalnih parkova, planina na severu zemlje, staza pogodnih za ljubitelje pešačenja i biciklizma, zatim na mogućnosti raftinga i kanjoninga kao i posmatranje ptica.

Ona je napomenula i da će bezbednosna kriza u Tunisu i ekonomska u Grčkoj uticati na rast turista u Crnoj Gori, jer Crna Gora ima imidž bezbedne turističke destinacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.