U trendu

Crna Gora raspisala medjunarodnu poternicu za petoricom

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala raspisalo je medjunarodnu poternicu za trojicom državljana Srbije i dvojicom državljana Rusije osumnjičenih da su pripremali teroristički plan za napade u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra.

Poternica je, kako je objavio podgorički list Pobjeda, raspisana protiv Predraga Bogićevića, Nemanje Ristića i Miloša Jovanovića i Rusa Eduarda Vladimirovića Širokova i Vladimira Nikolajevića Popova.

Prema navodima dosadašnje istrage, Širokov i Popov su oformili i grupe na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije i platili Aleksandru Sindjeliću 200.000 evra da organizuje nasilan ulazak u parlament i likvidaciju doskorašnjeg premijera Mila Djukanovića.

Za taj novac on je „kupovao“ ljude i poveravao im zadatke. Da je bio u direktnoj komunikaciji sa dvojicom Rusa, potvrdjuju i snimljeni razgovori koji su uvršteni u dokazni postupak. Na njima se čuje kako Sindjelić ubedjuje svoje nalogodavce da „ne brinu“, jer je on nabavio oružje i da „sve teče po planu“…

Istraga je utvrdila da je Aleksandar Sindjelić kontaktirao Bratislava Dikića i dogovorio da ovaj dodje u Crnu Goru 16. oktobra, da bi na okupu držao „protestante, organizovao njihovo kretanje, upravljao u sukobu sa pripadnicima policije, radi nasilnog ulaska sa političarima u Skupštinu Crne Gore“.

Sindjelić je za vrbovanje članova kriminalne organizacije zadužio Bogićevića i Ristića, koji su imali zadatak da organizuju dolazak grupa iz Srbije na protestni skup Demokratskog fronta i da sa političarima te partije izazovu sukobe sa policijom. Nakon toga, planirali su da nasilno udju u Skupštinu, gdje bi ostali najmanje 48 sati i proglasili izbornu pobedu DF-a i drugih opozicionih partija.

Za sada je prvi Sindjelić direktno progovorio o upletenosti ruskih državljana, ali i o političaru Demokratskog fronta, koji je bio upućen u sve detalje planiranih napada, jer je jedini imao komunikaciju sa organizatorima kriminalne grupe i nalogodavcima terorističkih napada.

Značajan trag o povezanosti dvojice ruskih državljana, kako se navodi, jeste i u svedočenju Mirka Velimirovića, koji se, koristeći specijalni kriptovani telefon i poseban broj, povezao sa ruskim državljaninom, pokušavajući da kontaktira Sindjelića, koji je rukovodio organizacijom pripadnika takozvanog Ravnogorskog pokreta.

Inače, Sindjelić je još 1. novembra dobrovoljno došao u Crnu Goru i odmah je sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija. On je nakon 20 dana napustio istražni zatvor sa rešenjem Višeg suda, koji mu je odobrio status svedoka saradnika u ovom predmetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.