U trendu

Crna Gora: Rezolucija Parlamentarne skupštine NATO-a signal za pozitivnu odluku

Odluka Parlamentarne skupštine NATO da pozove zemlje članice da u decembru ove godine upute Crnoj Gori poziv da se pridruži toj organizaciji dočekana je krugovima vlasti u Podgorici kao jasan signal da će Crna Gora uskoro biti pozvana u Severnoatlantski savez.

Rezolucija je usvojena na današnjem skupu Parlamentarne skupštine NATO-a u Norveškoj, na kome je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da on priznaje uspehe Crne Gore koji su preduslov za poziv za članstvo.

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić koji je prisustvovao Parlamentarnoj skupštini NATO-a, rekao je da mu je bilo veoma prijatno zbog pohvala koje je danas čuo o napretku Crne Gore, na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg će u sredu, 14. oktobra, zvanično posetiti Crnu Goru, drugi put ove godine, a sa njim će doputovati i predstavnici svih zemalja učesnica Severnoatlantskog saveza.

U saopštenju objavljenom danas na vebsajtu Parlamentarne skupštine NATO, na kraju skupa, učesnici su pozvali generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da podrži zahtev Crne Gore da postane 29. zemlja članica Alijanse.

Predsednik Parlamentarne skupštine Majkl Tarner je takođe apelovao da se Crnoj Gori dozvoli da se pridruži NATO-u, uoči ministarskog sastanka početkom decembra kada se očekuje da će se odlučiti o tom zahtevu. 

„Došlo je vreme da se uklone prepreke i pozove Crna Gora da postane članica“, rekao je Tarner, navodi se u saopštenju Parlamentarne skupštine Alijanse objavljeno na njenom vebsajtu. 

Stoltenberg je rekao da raste podrška članstvu Crne Gore ali da će njeno pridruživanje zavisiti od njenih napora da poboljša vladavinu prava i od javne podrške za učlanjenje zemlje u Alijansu, navodi se u saopštenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar