U trendu

Crna Gora spremna za NATO

Ministri inostranih poslova Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Poljske – Bogdan Auresku, Peter Siarto, Vesna Pusić i Gžegorž Šetin ocenili su da je Crna Gora spremna za članstvo u NATO-u.
Ministri četiri zemlje učestvuju u diskusiji o integraciji Crne Gore u Severnoatlantski savez, koja se održava na skupu u Baru, a njihov domaćin je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić.

Prema oceni ministara, Crna Gora je primer uspešno sprovedenih reformi, zbog čega zaslužuje da do kraja ove godine dobije poziv za članstvo u NATO-u.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić rekla je da je upravo NATO omogućio da „kuvari pokolja“ na prostoru bivše Jugoslavije budu privedeni pred Haški tribunal. To je bio njen komentar na izjavu mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija da je „NATO glavni kuvar pokolja“.

Da nije bilo intervencije NATO, prema rečima Vesne Pusić, „glavni kuvar“ bi zakuvao „nešto“ i u vreme referenduma u Crnoj Gori.

Šef rumunske diplomatije je takođe ocenio da je NATO suprotan fašizmu i nacizmu.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Siarto je kazao da je Crna Gora za NATO bila spremna još prilikom samita Alijanse u Velsu, u septembru 2014. godine i da je „sramota“ još nije nije primljena u Severnoatlantski savez.

Šefovi diplomatije četiri zemlje koje podržavaju ulazak Crne Gore u NATO, danas će se sastati s premijerom Milom Đukanovićem i ministarkom odbrane Crne Gore Milicom Pejanović Đurišić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar