U trendu

Crnadak: Milanoviću, zaista si preterao

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocenio je danas da je predsednik SDP-a Zoran Milanović „zaista preterao“ u svojim izjavama o stanju u BiH i Srbiji i dodao da se od nekoga ko pretenduje da ponovo bude hrvatski premijer očekuje više poštovanja i takta u komentarisanju stanja u susednim zemljama.

„Mislim da bi neko ko je kandidat za premijera Hrvatske i ko je već bio na toj dužnosti morao s mnogo više poštovanja i takta da govori o susedima i odnosima u regionu. Milanović je uvredio i BiH i Srbiju i Srbe kao narod“, kazao je Crnadak, prenela je agencija Fena.

Crnadak je dodao da ga Milanovićevi istupi koje je okvalifikovao kao populističke i primitivne i „sve više podsećaju na ono što u BiH radi Milorad Dodik“.

Ministar je istakao da je želja aktualnog sastava Saveta ministara BiH da gradi bolje odnose s Hrvatskom, ali Milanovićeve izjave, po njegovom mišljenju, sada otvaraju pitanje je li to moguće.

„Ako službena hrvatska politika bude o nama mislila ono što je o nama mislio Milanović, onda će to ići vrlo teško“, kazao je Crnadak.

Milanović je u na sastanku s predstavnicima braniteljskih udruženja koje su, podseća se, predvodile protest u Savskoj rekao, po audiozapisu sa sastanka koji je prvi obelodanio Jutarnji list, da „Bosna i Hercegovina nije država“ i da se tamo nema s kime da razgovara. Kazao je i da bi, da se on pita, ugurao BiH u EU preko reda, „jer tamo nema reda, nema poretka“.

Crnadak smatra da bi za BiH bila „medveđa usluga“ ukoliko bi se realizovala Milanovićeva zamisao, jer BiH u tom slučaju ne bi bila u stanju dostići evropske standarde na privrednom, socijalnom, pravnom i svakom drugom planu.

„Ne trebaju nam nikakvi preki putevi već pošteno vrednovanje naših reformi i svega onoga što radimo na putu ka EU“, poručio je Crnadak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.