U trendu

Crnogorska opozicija traži od Slovenije da spreči pristupanje Crne Gore NATO

Grupa od 19 opozicionih poslanika u Skupštini Crne Gore pozvala je danas pismom poslanike Skupštine Slovenije da glasaju protiv ratifikacije Sporazuma o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Pismo je potpisalo 16 poslanika Demokratskog fronta i trojica nezavisnih koji smatraju da bi „eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO, bez obezbedjene većine (za to) na fer i slobodnom referendumu, dovelo do eskalacije duboke političke i institucionalne krize“.

Slovenački parlament ratifikovaće sutra, u sredu, protokol o pristupanju Crne Gore NATO, a Slovenija će biti prva zemlja tog saveza koja bi potvrdila taj sporazum.

Demokratski front je organizovao niz anti-NATO protesta u Podgorici i isključiv je u zahtevu za referendum o članstvu, što je stav i zvanične Moskve.

Vlast u Crnoj Gori smatra da referendum nije potreban, jer se pridruživanjem Alijansi „država ne odriče niti jednog dela suvereniteta, kao što je to slučaj sa EU“.

Ustav ne obavezuje vlast da raspiše tu vrstu referenduma.

Članstvo u NATO podržava 47 odsto gradjana Crne Gore.

Od 28 članica NATO, samo su dve – Slovenija i Madjarska, organizovale referendume o stupanju u taj savez. Slovenija je to učinila zajedno s referendumom o stupanju u EU, a Madjarska, jer ju je na to obavezivao Ustav.

Crna Gora je početkom decembra 2015. godine pozvana da se pridruži NATO, 19. maja ove godine je potpisala pristupni protokol sa Alijansom, a 2017. godine bi mogla postati punopravna članica Severnoatlanskog saveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar