U trendu

Crnogorska vlada odbacuje kritike Rusije

Crnogorska vlada odbacila je u četvrtak uveče kao neosnovan stav portparolke ruskog Ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove da crnogorski premijer Milo Djukanović „namerno pokušava da uništi“ prijateljske odnose sa Rusijom.

Vlada je reagovala na izjavu Zaharove koja je ranije danas je na redovnoj konferenciji za novinare rekla da će vlast u Podgorici „snositi punu odgovornost za svoj antiruski stav“.

„Premijer Djukanović otvoreno i eksplicitno predvodi trend namernog rušenja tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje“, kazala je Zaharova poručujući da je Rusija primila k znanju izjave crnogorskog premijera o ruskoj propagandi proteklih dana.

Portparolka ruskog MIP-a je saopštila da „odgovornost za antiruski pravac Crne Gore u potpunosti počiva na vlasti u Podgorici“.

Crnogorska vlada smatra da su ove izjave Zaharove „nediplomatske“ i da su njene optužbe „neosnovane“.

„Naprotiv, Crna Gora pokušava da poboljša odnose i to ne na rečima već na delu, o čemu govore odluke Vlade Crne Gore kao što je, primera radi, produženje bezviznog režima za gradjane Ruske Federacije sa 30 na 90 dana“, navodi se u reagovanju.

Dodaje se da bi Moskva takvim izjavama „htela da uči“ Crnu Goru da poštuje želju ruske vlasti o referendumu o članstvu o NATO, a ne Ustav Crne Gore.

„Uostalom, da li ćemo, i o čemu, odlučivati referendumom, o tome ćemo mi odlučivati. I ako je od prijatelja, mnogo je“, zaključuje se u reagovanju Vlade Crne Gore.

Izjava Zaharove je reakcija na poslednji istup crnogorskog premijera u vezi sa politikom zvanične Moskve prema regionu.

Djukanović je u izjavi za evropski portal EU Observer upozorio Evropsku uniju na „rusku pretnju“ na Zapadnom Balkanu. On je zatražio od EU da prestane da priča o zaslugama proširivanja i da „primeni oštriju regionalnu strategiju u odnosu na ruskog protivnika“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar