U trendu

Crnogorski put u NATO čeka Trampovu administraciju

Američki Senat nije ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u na sednici na kojoj je usvojena budžetska rezolucija o finansiranju vlade do kraja aprila.

Protokol, koji je bio na agendi Senata prethodna dva dana, mogao je da bude odobren samo jednoglasno, aklamacijom, zato što nije bilo vremena da se o njemu senatori pojedinačno izjasne, prenosi „Glas Amerike“.

Izvori Glasa Amerike u Spoljnopolitičkom odboru kažu da je najmanje jedan republikanski senator imao primedbu. Za ratifikaciju međunarodnih ugovora u američkom Senatu inače je potrebna dvotrećinska većina. U Senatu SAD je 100 zakonodavaca, po dvoje iz svake savezne države.

U januaru počinje zasedanje novog saziva kongresa, po Trampovom administracijom. Kada počne zasedanje novog saziva Kongresa, senator Ben Kardin, vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odboru, ponovo pokrenuti inicijativu da se njegove kolege izjasne o Protokolu.

Kardin je i u petak obraćajući se Senatu rekao kako je Crna Gora ispunila uslove za članstvo i kako je brza ratifikacija izuzetno važna u svetlu pokušaja Rusije da omete taj proces.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar