U trendu

Crveni krst: Ubrzati rešavanje slučajeva nestalih osoba

Više od 20 godina nakon sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, porodice nestalih još ne znaju sudbinu svojih najbližih, saopštio je danas Međunarodni Komitet Crvenog krsta (MKCK) i ukazao na potrebu udruženih napora u zemljama regiona kako bi se brže i efikasnije utvrdilo šta se desilo s nestalima.

Iako je od 34.967 slučajeva prijavljenih MKCK-u rešeno 70 odsto, porodice oko 10.700 nestalih osoba već dve decenije čekaju odgovore šta je sa njihovim rođacima, svakodnevno se suočavajući sa administrativnim, pravnim, ekonomskim i emotivnim poteškoćama na tom putu, navodi se u saopštenju.

Predsednik MKCK-a Piter Maurer rekao je, povodom Međunarodnog dana nestalih, da je ovo tragedija koja pogađa milione, ali se o njoj malo piše te da je takva ravnodušnost uznemirujuća.

„Vlasti moraju da pokrenu političku volju neophodnu za pružanje odgovora porodicama. Potrebno je da se preduzmu koraci kako bi se sprečili nestanci i da se prikupe sve raspoložive informacije kad dođe do nestanaka ljudi, jer, u nekom trenutku, ove informacije mogu da pomognu i daju odgovore porodicama i drugim bliskim osobama.“ ističe Maurer.

MKCK u regionu istražuje domaće i međunarodne arhive, pruža pravnu, forenzičku i drugu ekspertizu i pruža podršku porodicama i njihovim udruženjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar