U trendu

Da li građani u regionu strahuju od terorizma?

Većina građana u regionu ne strahuje od terorizma, koji bi potencijalno mogao da ugrozi njihove zemlje, ali su mišljenja podeljena po pitanju sposobnosti države da ih zaštiti, pokazalo je istraživanje agencije IPSOS.

Kod građana Crne Gore i Bosne i Hercegovine u nešto većoj meri preovlađuje ocena da njihove zemlje uglavnom nisu sposobne da se izbore sa tom opasnošću, dok na tom planu među građanima Srbije i Hrvatske preovlađuje optimizam.

Najmanji stepen bojazni od terorizma pokazuju građani Crne Gore, dok su stanovnici Bosne i Hercegovine i Makedonije nešto oprezniji.

Istraživanje agencije IPSOS urađeno je za potrebe emisije novog serijala „Okruženje“, medijskog projekta u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi (CDRSEE), koju će Novinska agencija Tanjug emitovati u subotu, nakon što u petak bude emitovana na Radio-televiziji Srbije i na javnim servisima ostalih zemalja regiona.

Anketa, dostavljena Tanjugu, sprovedena je u zemljama regiona krajem prošle godine, metodom razgovora „licem u lice“ i obuhvatila je po 1.000 ljudi u svakoj državi.

Istraživanje je pokazalo da 39 odsto ispitanika u Crnoj Gori smatra da se teroristički napadi u narednih tri do pet godina sigurno neće desiti, 40 odsto da postoji mala verovatnoća, dok četiri odsto smatra da će se teroristički napadi sigurno desiti.

Na pitanje koliko je Crna Gora spremna da zaštiti svoje građane, 22 odsto smatra da uopšte nije sposobna, 31 odsto da uglavnom nije sposobna, dok 10 odsto ispitanika veruje da je država u potpunosti sposobna da zaštiti građane.

U Hrvatskoj 75 odsto ispitanika smatra da se teroristički napadi neće dogoditi, od toga 21 odsto je sigurno u to.

Istraživanje je pokazalo i da oko 17 odsto ispitanika u Hrvatskoj smatra da postoji velika verovatnoća da će doći do terorističkog napada, a pet odsto je potpuno sigurno u to.

Kad je reč o sposobnosti odbrane od terorizma, 51 odsto građana smatra da je država sposobna za to, 28 odsto da uglavnom nije sposobna, a 15 odsto da država uopšte ne može da zaštiti građane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.