U trendu

Dan u Kninu izazvao zebnju

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas u Gornjem Selištu, gde je održana komemoracija ubijenim i nestalim tokom i posle vojno-policijske akcije Oluja, da je jučerašnji dan u Kninu u mnogima izazvao zebnju koja i danas traje.

„Poruke koje smo čuli, simbole koje smo videli i postupke kojima smo svedočili dokaz su da dominira neprijateljstvo, mržnja, i da je slobodna ona ideologija i onaj pokret koji se isključivo napaja mržnjom, neprijateljstvom i željom za smrću“, izjavio je Pupovac, prenela je agencija Hina.

Predsednik SNV je govorio na komemoraciji na groblju Svete Ekaterine u Gornjem Selištu gde su prošle godine ekshumirane dve masovne grobnice s 56 tela žrtava iz 1995. godine.

„Ovo društvo treba da se osloboditi zebnje, a slobodu nećemo dobiti ako ćemo ćutati, okretati glavu i reći da je to demokratija. Nije to zebnja samo za nas, nego i za ovu državu i njenu budućnost“, rekao je Pupovac.

Pupovac je izjavio da svaka smrt, posebno nedužnih, ali i onih, kako je naveo, koji su u najboljoj veri davali svoje živote, ima smisla samo ako usledi život bez mržnje, život u dobrobiti i u napretku.

„Ne možemo reći da je to stanje našega društva danas, posebno ne srpske zajednice“, rekao je on.

Komentarišući poruke s proslave Oluje u petak u Kninu, Pupovac je u izjavi naveo da je u govoru predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović problem u onome što nije rekla, a ne u onome što jeste rekla.

„Da sam bio na mestu predsednice, sigurno bih dao prioritet tome što je čula pre svog govora, u odnosu na ono što je Milanović rekao pre dve godine“, rekao je Pupovac, verovatno misleći na govor penzionisanog pukovnika, predstavnika branitelja, Ivice Glavote, navodi Hina.

Pupovac je rekao da bi mu bilo drago da nema razmene nota izmedju Beograda i Zagreba i da minimum poštovanja državljana Hrvatske i Srbije, posebno stradalih, bili oni Hrvati ili Srbi, nalaže drugačiju komunikaciju.

Hina navodi da osim važnosti da se ne zaborave žrtve i mesta njihovog stradanja, iz SNV-a ukazuju na spor proces ekshumacije i identifikacije žrtava, kao i na neefikasno procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Oluji.

Meštani, predstavnici Ambasade Srbije u Hrvatskoj i SNV-a, lokalni i županijski zvaničnici položili su vence na groblju i zapalili sveće.

Pravoslavna liturgija za stradale održana je u hramu Rodjenja Presvete Bogorodice u Glini, prenela je agencija Hina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar