U trendu

Danas počinje dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu Beču

Dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu okupiće danas i sutra u Beču premijere i ministre spoljnih poslova i ekonomije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Dvodnevni skup deo je Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel sa ciljem da se podstakne proces približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Prvog dana održaće se sastanak ministara spoljnih poslova kao i forum organizacija cilvilnog društva na kojem će učestvovati i premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama. Sastanak predsednika vlada na kojem će učestvovati šest zapadnobalkanskih premijera održava se u četvrtak.

Samit će otvoriti austrijski kancelar Verner Fajman, koji će o rezultatima, po završetku, informisati javnost zajedno s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, visokom predstavnicom za spoljnu politiku EU Federikom Mogerini i srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. 

Pored domaćina, austrijskog kancelara, nemačke kancelarke i visokih zvaničnika EU, na samitu će učestvovati predstavnici Francuske i Italije koje su izrazile spremnost da budu domaćini nekog narednog samita, kao i Slovenije i Hrvatske koje snažno podržavaju proces približavanja regiona EU. 

Zaopadnobalkanski samit podeljen je na tri segmenta – sastanke premijera, šefova diplomatija i ministara ekonomije, a glavne teme biće infrastrukturno povezivanje, regionalna saradnja, mladi i izbeglički problem. 

Prvog dana konferencije, večeras, planirana je i prijateljska fudbalska utakmica između „FC-Future EU“ i „FC-EU“. Sudije će biti evropski komesar Johanes Han i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.