U trendu

Danas poznat datum izbora u Hrvatskoj

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović trebalo bi danas poslepodne da saopšti datum redovnih parlamentarnih izbora koji treba da budu održani u Hrvatskoj najkasnije do kraja novembra.

U dosadašnjim izjavama hrvatska predsednica nije navela nijedan datum, osim da izbore želi što ranije.

Kao najverovatniji datum izbora za poslanike u osmom sazivu hrvatskog Sabora u javnosti se pominje 8. novembar, a mogući su još i 15. i 22. novembar.

Očekuje se da će hrvatska predsednica, koja dolazi iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), datum objaviti posle razgovora s predsednicima parlamentarnih stranaka.

Poznato je da je već razgovarala s čelnicima najvećih stranaka, vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) Zoranom Milanovićem i vođom opozicije Tomislavom Karamarkom (HDZ).

Lider SDP i aktuelni premijer Zoran Milanović rekao je ranije da mu odgovara bilo koji termin izbora, iako je nekoliko puta ponovio da njihov datum ne može biti predmet konsultacija, već da odluku mora doneti predsednica u skladu sa zakonom i Ustavom. Iz HDZ su nekoliko puta poručili da im odgovara da izbori budu što ranije.

Sabor Hrvatske formalno je raspušten prošlog ponedeljka, a izbori treba da budu održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja parlamenta, odnosno do kraja novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar