U trendu

Demokratski front najavio novi protest

Opozicioni Demokratski front zakazao je za večeras novi protest u Podgorici, nakon što je policija u subotu u dva navrata intervenisala na skupu opozicione grupacije koja traži ostavku vlade Mila Đukanovića.
Protest DF-a je najavljen za 19.00 na Trgu Republike u Podgorici, a za sada je od ostalih opozicionih stranaka podršku protestnoj šetnji najavila Socijalistička narodna partija (SNP).

U Podgorici je danas mirno i u odnosu na juče značajno je manje prisustvo policije. Oko skupštine, vlade i državnih institucija, čije je sedište u užem centru grada, još nije uklonjena zaštitna ograda, a raspoređeno je i nešto više policije nego što je uobičajeno.

Policija je sinoć suzavcem rasterala demonstrante DF-a koji su pokušali da se približe skupštini, a prethodno je u subotu ujutro prekinula dvadesetodnevni protest opozicije ispred zgrade parlamenta u Podgorici.

Različite su interpretacije sinoćnjih dešavanja u centru Podgorice. Policija je saopštila da je bacila suzavac i upotrebila silu kako bi sprečila „nasilan“ ulazak u skupštinu, dok DF, deo opozcije i javnosti smatraju da je policija silom prekinula mirne proteste.

Tužilaštvo provereva da li je bilo kršenja zakona, a u brojnim reakcijama od državnih organa se traži da utvrde da li je policija prekoračila ovlašćenja i preko mere upotrebila silu.

U dve jučerašnje intervencije policije tokom protesta DF-a, po policijskim informacijama privedeno je 26 ljudi, a deset policajaca je lakše povređeno.

Među privedenima su bili poslanici i odbornici DF-a, kao i novinari, dok su u subotu veče, po izveštajima medija, lakše povređeni funkcuoneri Fronta Nebojša Medojević i Branko Radulović.

Povodom protesta opozicije danas je zasedao kolegijum Skupštine Crne Gore, a na sastanak kod predsednika skupštine Ranka Krivokapića nisu došli poslanici Fronta i Demosa Miodraga Lekića.

Za utorak je zakazana sednica Saveta za kontrolu rada policije koji će se baviti postupanjem policije na protestima opozicije.

Delegacija Evropske unije u Podgorici pozvala je „sve da pokažu uzdržanost i poštuju zakon“, te da se odluke donose u „okviru demokratskih institucija i procesa“.

„Demonstracije ne bi trebalo da budu remetilačkog karaktera, a prekomerna upotreba sile sa bilo čije strane je neprihvatljiva“, piše u saopštenju Delegacije EU.

Povodom intervencije policije oglasila se i zvanična Moskva, što je njeno drugo reagovanje od početka demonstracija Fronta.

Moskva je ocenila da „uprkos uverenjima koje crnogorsko rukovodstvo dobija iz zapadnih država, uključivanje te zemlje u proces evroatlantske integracije niukoliko ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu“.

Povezane vesti:

Tokom protesta u Podgorici privedeno 15 osoba

Sukob policije i opozicije u Podgorici

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.